Kohdunkaulan solumuutokset, naistentautien palvelut

Kohdunkaulan solumuutokset


Kohdunkaula (kohdunsuu) sijaitsee emättimen yläosassa. Kohdunkaulassa  voi kehittyä solumuutoksia, jotka saattavat olla kohdunkaulansyövän esiasteita. Näitä esiastemuutoksia pystytään seuraamaan ja hoitamaan. Kohdunsuun muutoksia voidaan seuloa PAPA-tutkimuksella.

PAPA

Kohdunkaulan irtosolunäyte- eli PAPA-tutkimus otetaan gynekologisen tutkimuksen yhteydessä sively- ja harjanäytteenä. Vastaus tulee noin kolmessa viikossa. Tutkimuksen avulla etsitään kohdunkaulan solumuutoksia, jotka voisivat viitata kohdunkaulansyöpään tai sen esiasteisiin. Lievät muutokset vaativat vain kontrolli PAPA-näytteen ottamsita. Osa muutoksista vaatii  jatkotutkimuksena Naistenpolilla tehtävää kolposkopiaa (kohdunsuun tähystys).

HPV

Ihmisen papilloomaviruksia (HPV) on monta eri alatyyppiä. Korkean riskin HPV-tyyppien on todettu lisäävän kohdunkaulansyövän riskiä ja siksi potilaalta otetaan HPV-tyypitys. Suuren riskin HPV-kantajia seurataan usein pidempään tai tiheämmin.

Kolposkopia (kohdunsuun tähystys)

Kolposkopiassa lääkäri tarkastelee kohdunsuuta, emätintä ja ulkosynnyttimiä mikroskoopin läpi gynekologisessa tutkimusasennossa poliklinikalla. Muutoskohtien tunnistamista varten pintaa voidaan sivellä etikalla tai jodilla. Lääkäri voi ottaa pieniä koepaloja muutoksista, eikä se ole kovin vaikea tai kivulias toimenpide. Koepalan vastaus valmistuu kolmessa viikossa.

Mikäli kolposkopiassa, PAPAssa, koepaloissa ja HPV-näytteessä ei ole poikkeavaa, potilas palaa takaisin avoterveydenhuoltoon. Jos muutokset vaativat jatkotoimenpiteitä, tulee kotiin erikseen kutsukirje. Mikäli muutokset vaativat seurantaa erityissairaanhoidossa, tulee seurantakäynnistä kutsukirje jatkossa kotiin.

Sähkösilmukkahoito

Sähkösilmukka- eli loop-hoidossa lääkäri ottaa paikallispuudutuksessa pienen palan kohdunsuulta. Sähkövirta aiheuttaa lämmön avulla leikkaavan vaikutuksen, jonka ansiosta verenvuoto on niukkaa. Hoidon jälkeen voi kuitenkin olla pientä vuotoa. Rupi irtoaa noin kahden viikon päästä hoidetulta alueelta. Tällöin niukkaa veristä vuotoa voi esiintyä uudelleen. Sähkösilmukkahoidon jälkeen voi olla tarvetta pitää loppupäivä töistä vapaata.

Sähkösilmukkakoepala voi olla samalla sekä diagnostinen että hoitava toimenpide, mikäli muutosalue saadaan poistettua kokonaan. Vastausten valmistuminen kestää noin 3 viikkoa, jonka jälkeen lääkäri määrää jatkon. Tästä tulee kotiin kirje, soitto tai mikäli sovittu, potilas voi tarkistaa tietonsa oma Omakanta-palvelusta .

Lisätietoja, kohdunkaulan solumuutokset, naistentautien palvelut