Isotooppilääketiede

Isotooppilääketiede

Isotooppilääketiede tutkii kehon fysiologisia toimintoja ja anatomisia rakenteita radioaktiivisten merkkiaineiden eli radiolääkkeiden avulla. Radiolääkkeen kertymistä mitataan erittäin herkillä kuvauslaitteilla. Lisäksi annamme isotooppihoitoja.

KYS:n isotooppilääketiede tarjoaa maailmanlaajuisestikin edistyneitä tutkimus- ja hoitomenetelmiä, kuten esimerkiksi sydämen sepelvaltimoiden radiovesikuvaus ja eturauhassyövän hoito Lutetium-177-isotoopilla.

Isotooppilääketieteessä käytettävät tutkimus- ja hoitoannokset hyödyntävät säteilyä. Tutkimuksista aiheutuvat sädeannokset ovat pieniä. Säteilytutkimuksen ja hoidon oikeutuksen arvioi aina erikoislääkäri – oikeutusarvion perustana on, että säteilyn käytön hyöty on suurempi kuin siitä aiheutuva riski.

PET-TT-menetelmällä saadaan kehon fysiologista ja anatomista tietoa yhdistävä kolmiulotteinen, erittäin tarkka kuva, josta erikoislääkäri antaa lausunnon. PET-radiolääke valitaan tutkimuskohteen mukaan. Radiolääke annetaan vuodelevon aikana.

Lähetteen PET-TT-tutkimukseen tekee lääkäri. Saatuasi kutsun PET-TT-tutkimukseen, luethan huolellisesti valmistautumisohjeet. Mikäli sinulla on kysyttävää, voit ottaa yhteyttä Kliinisen fysiologian ja isotooppilääketieteen yksikön toimistoon p. 017 173 270.

Gammakuvauksessa radiolääkkeen tuottamaa säteilyä havaitaan erittäin herkällä gammakameralla. Menetelmällä voidaan tutkia mm. munuaisten toimintaa, luustoa, sydänlihaksen verenkiertoa ja kilpirauhasta. Lisäksi tehdään dosimetria- eli annosmäärityskuvauksia isotooppihoidoista.

Lähetteen gammakuvaukseen tekee lääkäri. Saatuasi kutsun gammakuvaukseen, luethan huolellisesti valmistautumisohjeet. Mikäli sinulla on kysyttävää, voit ottaa yhteyttä kliinisen fysiologian ja isotooppilääketieteen yksikön toimistoon puh. 017 173 270.

Luuston mineraalipitoisuuden mittauksessa eli luuntiheysmittauksessa määritetään luun tiheysarvo. Luuntiheys mitataan lannerangan ja reisiluun yläosan alueelta, sekä tarvittaessa kyynärvarresta ja koko kehon alueelta. Mittauksessa käytetään vähäistä määrää röntgensäteilyä ja se ei aiheuta tuntemuksia.

Lähetteen luuntiheysmittaukseen tekee lääkäri. Saatuasi kutsun luuston mineraalipitoisuuden mittaukseen, luethan huolellisesti valmistautumisohjeet. Mikäli sinulla on kysyttävää, voit ottaa yhteyttä kliinisen fysiologian ja isotooppilääketieteen yksikön toimistoon puh. 017 173 270.

Isotooppihoidossa sinulle annetaan säteilevä aine, joka hakeutuu haluttuun kohteeseen ja tuhoaa syöpäsolukkoa. Yleisimpiä isotooppihoitoja ovat kilpirauhassyövän radiojodihoito ja eturauhassyövän lutetium-177-hoito.

Radiojodihoidoissa hoitoannoksen määrää hoitava lääkäri, ja annoksesta riippuen tarvitaan usein säde-eristys. Eristyksen tarkoitus on suojata muita, kuten läheisiäsi ja hoitohenkilökuntaa, säteilyn riskeiltä. Säteily poistuu elimistöstä aineenvaihdunnan mukana sekä puoliintumalla fysiologisesti. Säde-eristys puretaan, kun on mittaamalla todettu, että säteilytaso on turvallinen.

Lähetteen isotooppihoitoon tekee lääkäri. Saatuasi kutsun isotooppihoitoon, luethan huolellisesti valmistautumisohjeet. Mikäli sinulla on kysyttävää, voit ottaa yhteyttä kliinisen fysiologian ja isotooppilääketieteen yksikön toimistoon puh. 017 173 270.

Isotooppilääketiede, lisätietoja

Yhteystiedot

Kliinisen fysiologian, neurofysiologian ja isotooppilääketieteen toimisto
p. 017 173 270
Avoinna klo 7–15.30
Puijon sairaala, Pääsairaala, C, 2. krs, hissit 63-65
​​​​​​​Instagram-tilimme @kys_kfiknf

Lue lisää