Hedelmällisyystutkimukset
Tutkimuksiin voit päästä lähetteellä. Ensimmäisellä käynnillä teemme hedelmällisyyden alkukartoituksen. Selvittelyt voivat olla tarpeen, mikäli raskaus ei ole alkanut vuoden yrityksen jälkeen, tai jo aikaisemmin, jos on tiedossa hedelmällisyyttä heikentävä tila tai sairaus, kuten endometrioosi.
Hedelmällisyyteen voivat vaikuttaa elintavat, tietyt sairaudet ja niihin käytetty lääkitys, sekä olennaisena osana naisen kuukautiskierron säännöllisyys sekä miehen siemennesteen laatu. Koska ovulaation todennäköisyyteen vaikuttaa olennaisesti kilpirauhasen toiminta sekä maitohormonin, prolaktiinin, pitoisuus, on nämä tarkistettu jo ennen vastaanotolle tuloa.
Vastaanotolla teemme naiselle gynekologisen tutkimuksen, johon kuuluu ultraääni. Näin saamme tietoa kohdun rakenteesta, munasarjojen munasoluvarastoista sekä niiden toiminnasta. Tarvittaessa käytämme hormonimäärityksiä apuna munasarjavarastojen kartoituksessa.
Ennen kuin laboratoriomme voi käsitellä sukusoluja, testaamme veriteitse tarttuvat taudit (HIV, hepatiitit B ja C sekä kuppa). Tällä hetkellä emme voi hoitaa näiden tautien kantajia. Infektioseulat ovat voimassa 1 vuoden ja 1. hoidon yhteydessä 3 kk.
Lapsettomuuden syyt
Munanjohtimien aukiolotutkimus (tuuba-uä, HSSG) tehdään, mikäli nainen on sairastanut klamydian tai hänellä on jokin muu munanjohtimien toimintaa heikentävä riskitekijä, kuten vatsanalueen leikkaus, endometrioosi, myooma tai kohdun poikkeava anatomia.
Hyvin harvoin raskausviiveen taustalta löytyy täysi steriliteetti, eli kyvyttömyys saada lapsia. Perinteisesti sanotaan, että neljäsosa lapsettomuudesta johtuu naisesta, neljäsosa miehestä, neljäsosa molemmista ja lopuissa syy jää selittämättömäksi. Todellisessa elämässä rajat ovat kuitenkin häilyviä. Jos pariskunnan toinen osapuoli on hyvin hedelmällinen, hän voi kompensoida toisen heikentynyttä hedelmällisyyttä, ja raskaus alkaa ilman toimenpiteitä. Jo tieto siitä, että spontaanin raskauden mahdollisuus on olemassa, voi rauhoittaa mieltä.
Yleisimpiä syitä lapsettomuudelle ovat PCOS (monirakkulaisten munasarjojen syndrooma), endometrioosi, munanjohtimien tukkeutuminen tai heikentynyt sperma.
Lapsettomuusstressi
Tahaton lapsettomuus voi olla siihen mennessä koetun elämän suurimpia vastoinkäymisiä. Kysymyksessä on jossain määrin vaiettu aihe, josta ei ole helppo puhua ystävillekään. Surraan jotain menetettyä, jota ei ole ollut kuin mielikuvissa. Puhuminen kuitenkin usein auttaa keventämään omaa taakkaa. Oma kumppani, vertaistuki ovat tärkeitä väyliä purkaa ahdistusta. Suomessa toimii lapsettomien tukiyhdistys Simpukka, jonne voi ottaa yhteyttä missä vaiheessa tahansa lapsettomuustaivalta.
Jatkosuunnitelmat
Löydösten perusteella teemme pariskunnan toiveita kuunnellen jatkosuunnitelmat. Mikäli taustalla on ovulaatio-ongelmaa, voi ovulaatiotukihoito auttaa. Mikäli siemennesteenlaatu on vain hieman heikentynyt, voi inseminaatio tuottaa toivotun tuloksen. Jos munanjohtimet ovat vaurioituneet, on IVF/ICSI-hoito, eli koeputkihedelmöityshoito, luonteva valinta.
Mikäli lapsettomuuden syy on jäänyt selittämättömäksi ja lapsitoive on ollut jo usean vuoden ajan, voidaan myös tässä tapauksessa päätyä koeputkihedelmöityshoitoon. ICSI-hoito, eli mikrohedelmöityshoito, on aiheellinen, mikäli siittiötiheys on hyvin alhainen. Siittiötiheydestä riippuen teemme miehelle tarkemmat laboratoriotutkimukset ja kivesten ultraäänen. Tietyissä tapauksissa miehen siittiötuotantoa voidaan parantaa hormonilääkityksellä. Jos siittiöitä ei ole siemennesteessä, voidaan tehdä kivesbiopsia, jossa siittiöt otetaan puudutuksen jälkeen suoraan kiveksistä.