Navigointivalikko

Navigointivalikko

24.5.2023 Uutinen

Joditablettien maksuton jakelu alle 3-vuotiaille Pohjois-Savon hyvinvointialueella

Sosiaali- ja terveysministeriö julkaisi ohjeen lääkejodin käytöstä säteilyvaaratilanteessa ja siihen varautumisessa 11.10.2022. Pohjois-Savon hyvinvointialueella on aloitettu maksuton joditablettien jako alle 3-vuotiaille neuvoloissa viikon 21 alussa. Osa hyvinvointialueen neuvoloista jakaa joditabletteja keskitetysti, lisätietoa saa seuraamalla oman alueen neuvolan tiedotusta.

Joditabletti otetaan vain säteilyvaaratilanteissa, kun viranomaiset siihen kehottavat. Tilanne, jossa joditabletteja tarvittaisiin, on erittäin harvinainen. Säteilyvaaratilanteissa sisälle suojautuminen on ensisijainen suojelutoimenpide ja joditablettien ottaminen on toissijainen suojelutoimenpide. 

Radioaktiivinen jodi keräytyy kilpirauhaseen päästessään esimerkiksi hengityksen kautta elimistöön. Haitallisinta tämä on kasvuiässä oleville lapsille, raskaana oleville ja imettäville äideille. 

Suomen markkinoilla ei ollut myynnissä alle 3-vuotiaiden lasten annosteluun soveltuvaa joditablettivahvuutta, joten tämän ikäryhmän suojaus päätettiin toteuttaa julkisilla hankinnoilla. Hyvinvointialueemme tarjoaa vastikkeetta alle 3-vuotialle lapsille Kaliumjodidi G.L Pharma 65 mg 10 tabletin paketin säteilyvaaratilanteen varalle. 

Näin käytät joditabletteja:
•    Ota joditabletti vain viranomaisen kehotuksesta oikean ajoituksen varmistamiseksi. Ohjeet kuulet radiosta ja televisiosta. Noudata annostelussa pakkauksen ohjetta.
      o    Tabletit suositellaan käytettäväksi mahdollisimman pian ja mieluiten 2 tunnin kuluessa viranomaisen ilmoituksesta, mutta anto enintään 8 tunnin sisällä ilmoituksesta on hyödyllistä
•    Lääke otetaan suun kautta veden kera
•    Lääkeannoksen voi murskata jauheeksi ja sekoittaa veteen tai muuhun vastaavaan nesteeseen juuri ennen antamista  
•    Lääkettä otetaan lapsilla ainoastaan yksi annos
•    Annostelu 1 kk - alle 3 vuoden ikäisille: 32,5 mg kaliumjodidia (= ½ tablettia Kaliumjodidi G.L Pharma 65 mg tabletista kerta-annoksena)
•    Annostelu alle 1 kk:n ikäiset: 16,25 mg kaliumjodidia (= ¼ tablettia Kaliumjodidi G.L Pharma 65 mg tabletista kerta-annoksena)

Säilytys:
Säilytä joditabletit alle 25 °C, aina alkuperäispakkauksessaan ja lasten ulottumattomissa.  
Valmiste on herkkä valolle ja kosteudelle. 
Vanhentuneet joditabletit tulee palauttaa apteekkiin hävitettäväksi!

Lisätietoa: 
Jouni Ahonen 
Apteekkari 
Sairaala-apteekki, KYS
p. 044 717 4731
jouni.ahonen@pshyvinvointialue.fi 

Joditabletin pakkausseteli
Joditabletit - STUK

STM-ohje