Navigointivalikko

Navigointivalikko

Navigointivalikko

10.3.2025 Uutinen

Unohtelu huolettaa? Se on usein normaalia

Oletko joskus unohtanut ostoslistan kotiin ja joutunut arvailemaan, mitä viikonlopuksi pitikään hankkia? Tai kenties työkaverin lasten nimet katoavat mielestä juuri silloin, kun ne pitäisi muistaa? 

– Erilaisten muistilistojen ja kalenterin varassa selviytyminen on monille arkipäivää – ja myös normaalia, kertoo neurologian apulaisylilääkäri ja UEF Aivotutkimusyksikön johtaja Eino Solje.

– Jos arki ja työ sujuvat pääpiirteissään ongelmitta, ei muistiongelmista tarvitse huolestua. Työikäisiltä vaaditaan paljon, ja aivot kuormittuvat, kun samanaikaisesti pitää hallita työelämän vaatimukset, perhe-elämä ja muut arjen askareet, Solje jatkaa.

Muistin haasteiden taustalla monia syitä

Unohtelu ei automaattisesti tarkoita muistisairautta. Muistivaikeuksia voivat aiheuttaa esimerkiksi 

  • liian suuret vaatimukset itselle
  • vähäinen muistitukien käyttö
  • stressi
  • ihmissuhdeongelmat
  • univaje
  • mielialahäiriöt
  • runsas alkoholin käyttö.

Muistisairauden puhkeaminen työikäisenä on harvinaista, mutta silti jopa joka kolmas työikäinen kokee huolta omasta muististaan. On kuitenkin tiettyjä merkkejä, joiden kohdalla on hyvä hakeutua lääkärin vastaanotolle.

– Jos työkaverit tai läheiset ovat huolissaan muististasi, mielialasi on pitkäaikaisesti matalalla, unesi ei virkistä tai se on vähäistä, tai jos huomaat hoitavasi sisäistä rauhattomuuttasi alkoholilla, on syytä kääntyä asiantuntijan puoleen. Useimmiten taustalta löytyy hoidettavissa oleva syy, ja harvemmin kyseessä on etenevä muistisairaus, Solje muistuttaa.

Tieteen kehitys tuo toivoa

Vaikka etenevät muistisairaudet ovat harvinaisia työikäisillä, niiden tutkimus etenee vauhdilla. Kuopion yliopistollinen sairaala ja Itä-Suomen yliopisto ovat eturintamassa kehittämässä diagnostiikkaa ja uusia lääkkeellisiä hoitoja. Tämä kehitys ei olisi mahdollista ilman Pohjois-Savon alueen vapaaehtoisia tutkittavia, joiden panos on arvokas.

– Tulevaisuus tuo toivoa, ja yhteistyöllä voimme löytää yhä parempia ratkaisuja muistisairauksien hoitoon, summaa Solje.

Valtakunnallista aivoviikkoa vietetään viikolla 11

Valtakunnallista aivoviikkoa vietetään vuosittain. Tänä vuonna ajankohta on 10.–16.3.2025, ja teemana on Pääsi parhaaksi – aivoterveyttä pienillä teoilla. Viikon tavoitteena on lisätä tietoisuutta aivoista ja aivoterveyden vaalimisen merkityksestä. 

Katso videolta, mitä Eino Solje kertoo työikäisten muistihaasteista ja muistisairauksien tieteellisestä tutkimuksesta.