Tulevaisuus- ja strategiajaosto linjasi tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotoiminnan edunvalvonnan painopisteet
Tulevaisuus- ja strategiajaosto on kokouksessaan 24. lokakuuta päättänyt Pohjois-Savon hyvinvointialueen tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotoiminnan (TKI-toiminnan) edunvalvonnalliset painopisteet ja politiikkatoimenpiteet. Näiden toimenpiteiden tavoitteena on vaikuttaa hyvinvointialueiden rahoitusmallin kehittämiseen siten, että se kannustaa aiempaa enemmän lisäämään TKI-toimintaa. Toimenpiteiden avulla pyritään myös vahvistamaan hyvinvointialueiden tulopohjaa.
- Hyvinvointialueiden rahoitukseen, sairauksien ennaltaehkäisyyn panostamiseen, TKI-toiminnan vahvistamiseen sekä Suomen ja Itä-Suomen alueellisen elinvoiman ylläpitämiseen on löydettävissä uusia ratkaisuja. Nämä toimenpiteet tukevat myös hyvinvointialueiden vetovoimaa. Pohjois-Savon hyvinvointialue edistää aktiivisesti näitä ratkaisuja sekä valtakunnallisella että alueellisella tasolla, toteaa tulevaisuus- ja strategiajaoston puheenjohtaja Kari Ojala.
Jaoston päättämiä edunvalvonnallisia painopisteitä ja politiikkatoimenpiteitä ovat:
- Hyvinvointialueiden rahoitusmallin negatiivisten kannusteiden poistaminen ja positiivisten luominen
- Hyvinvointialueiden rahoitusmalliin tulee luoda suoritepohjaiset kannusteet TKI-testauspalvelujen tuottamiseen
- Hyvinvointialueiden rahoitusmalliin tarvitaan suoritepohjainen kannustinmalli innovaatioiden, patenttien ja spin-off yritysten tuottamiseen Business Finland –rahoitus tulee mahdollistaa yliopistollisille hyvinvointialueille samoin ehdoin kuin muillekin tutkimuslaitoksille
- Yo-sairaalalisä tulee muuttaa suoriteperusteiseksi
- Hyvinvointialueiden infrastruktuurit tulee valjastaa elinvoimatekijäksi
- Ulkoisen tutkimusrahoituksen hankkimiseen tulee luoda kannusteet