Navigointivalikko

Navigointivalikko

Navigointivalikko

11.9.2024 Uutinen

Lue perhe- ja vammaispalveluiden uudistuksesta selkokielellä

Perhe- ja vammaispalvelut uudistuvat – lue muutoksista ja tule asukastilaisuuteen

Pohjois-Savon hyvinvointialue on tehnyt ehdotuksen, miten sen perhepalvelut ja vammaispalvelut voisivat uudistua. Ehdotuksessa kerrotaan, miten hyvinvointialue haluaa tukea Pohjois-Savon alueen perheitä, lapsia ja vammaisia henkilöitä tulevaisuudessa.

Ehdotusta ei ole vielä hyväksytty, vaan nyt siitä keskustellaan. Aluehallitus eli hyvinvointialueen päättäjät pitävät 16.9.2024 kokouksen ehdotuksista. Tässä kokouksessa ei vielä tehdä päätöksiä.

Syksyllä ehdotusta voivat kommentoida myös muut, esimerkiksi hyvinvointialueen työntekijät sekä Pohjois-Savon alueen asukkaat ja järjestöt. 16.12.2024 hyvinvointialueen aluevaltuusto tekee päätöksen, miten perhe- ja vammaispalvelut uudistuvat eli muuttuvat.

Lue alta, miksi palveluja uudistetaan ja miten niitä uudistetaan. Voit myös tulla asukastilaisuuteen, jos haluat kuulla lisää ja vaikuttaa suunnitelmiin. Lokakuussa voit myös vastata kyselyyn, jolla kerätään kommentteja ehdotuksesta. Kyselyyn voivat vastata hyvinvointialueen asukkaat ja työntekijät. Asukastilaisuuksista ja kyselystä on tietoa tämän tekstin lopussa.

Miksi palveluja uudistetaan?

Pohjois-Savon hyvinvointialue haluaa tarjota palveluja, jotka sopivat hyvin Pohjois-Savon asukkaille. Täällä monet lapset, nuoret ja heidän perheensä  tarvitsevat paljon tukea. On myös tärkeää, että jokainen vammainen henkilö saa yksilöllistä eli hänelle sopivaa tukea.  Palvelujen uudistus on suunniteltu niin, että hyvinvointialue voi auttaa paremmin juuri perheitä, lapsia ja vammaisia henkilöitä.

Samalla on pohdittu, mikä on järkevä tapa tehdä työtä. Työn laadun ja asiakkaiden palvelun täytyy olla yhtä hyvää jokaisessa hyvinvointialueen asiakkaalle tarjotussa palvelussa. Sähköiset palvelut ja etäpalvelut auttavat, että hoitoa ja tukea voi saada helpommin ja nopeammin kuin ennen. Sähköisiä palveluja ovat esimerkiksi videotapaaminen tai muu palvelu, joka toimii internetissä tai etäyhteyden avulla. Sähköisiä palveluja tulee lisää tulevaisuudessa.

Myös yhteistyö auttaa. Jatkossa hyvinvointialue tekee enemmän yhteistyötä esimerkiksi kuntien, järjestöjen ja koulujen kanssa.

Perhe- ja vammaispalvelujen uudistuksella halutaan myös vähentää kustannuksia eli rahamenoja 5–10 miljoonaa euroa.  Siihen auttaa esimerkiksi se, että hyvinvointialueen palvelurakennetta kevennetään. Palvelurakenne tarkoittaa sitä, miten hyvinvointialueen palvelut alueen asukkaille järjestetään. Näitä palveluja ovat esimerkiksi laitoshoito, avohuolto, palveluasuminen ja kotiin järjestettävät palvelut. Palvelut on tärkeää suunnitella niin, että esimerkiksi lapsia ja perheitä voidaan auttaa mahdollisimman aikaisin, ennen kuin ongelmat ovat suuria.

Miten perhepalvelut uudistuvat?

Pohjois-Savon alueella syntyy aiempaa vähemmän lapsia. Siksi kaikissa neuvoloissa tai koulujen terveydenhuollossa ei tarvita yhtä paljon työntekijöitä kuin ennen. He voivat tehdä muuta työtä ja auttaa jo etukäteen perheitä ja lapsia, joille voi tulla ongelmia. On tärkeää, että nämä perheet ja lapset saavat tukea juuri oman tarpeensa mukaan ja monen alan ammattilaisilta.

Uudessa ehdotuksessa on kolmentasoisia perhekeskuksia: laaja perhekeskus, perustason perhekeskus ja perhekeskuksen palvelupaikka.  Asiakkaat voivat mennä perhekeskukseen, mutta palveluja tuodaan myös asiakkaiden kotiin. Myös perhekeskuksen digi- ja etäpalveluja lisätään.

Lastensuojelussa tavoite on, että lapsia ja perheitä autetaan mahdollisimman aikaisin. Silloin perhe voi saada tukea siihen, että lapsi asuu kotona ongelmista huolimatta. Samalla lastensuojelun laitospalveluita tarvitaan vähemmän kuin nyt. Tavoite on, että jos lapsi ei voi asua kotona, hän saa tukea perhehoidossa.

Miten vammaispalvelut uudistuvat?

Pohjois-Savon hyvinvointialueen vammaispalveluja halutaan uudistaa niin, että jokainen vammaispalvelun asiakas voi asua ja elää hänelle sopivalla tavalla. Siksi asiakkaan toimintakyky ja tarpeet arvioidaan. Tavoite on, että laitoshoito vähentyy. Yhteisöllinen asuminen ja tuettu kotona asuminen lisääntyvät.

Vammaisille henkilöille järjestetään lisää digi- ja etäpalveluja. Esimerkiksi päivätoiminta voi tapahtua etäyhteyden avulla. Silloin aiempaa useampi asiakas voi osallistua päivätoimintaan. Lisäksi päivätoiminnan järjestäminen etäyhteydellä säästää rahaa, kun ohjaaja voi ohjata samaan aikaan monia ihmisiä. 

Syksyllä kerätään palautetta ja uusia ehdotuksia

Perhepalvelujen ja vammaispalvelujen uudistamisehdotusta voi kommentoida vastaamalla kyselyyn, joka avataan hyvinvointialueen verkkosivuilla lokakuun alussa. Lisäksi alueen kunnat, järjestöt ja yritykset voivat antaa lausunnon ehdotuksesta.

Pohjois-Savon hyvinvointialueen asukkaille on myös kolme asukastilaisuutta, joissa ehdotuksesta voi keskustella. Tilaisuudet ovat Kuopiossa 1.10.2024, Varkaudessa 8.10.2024 ja Iisalmessa 10.10.2024. Järjestöille ja muille sidosryhmille on keskustelutilaisuus 30.9.2024 Kuopiossa.

Kyselystä ja tilaisuuksista saa tietoa internetistä hyvinvointialueen verkkosivuilta osoitteesta: pshyvinvointialue.fi/fi/palvelujärjestelmän-uudistus