Navigointivalikko

Navigointivalikko

Navigointivalikko

6.6.2024 Uutinen

Osassa hyvinvointialueen turvapalvelulaitteita häiriöitä

Osassa Pohjois-Savon hyvinvointialueen turvapalvelulaitteiden yhteyksistä on laajamittainen toimintahäiriö, ja turvalaitteiden hälytykset eivät yhdisty turvahälytyskeskukseen normaalisti.

Häiriön piirissä olevia turvalaitteita ovat turvapuhelinpalveluun liitetyt ovihälyttimet, turvarannekkeet sekä palo- ja häkähälyttimet.

Häiriö koskettaa turvalaiteasiakkaita seuraavilla paikkakunnilla: Kuopio, Siilinjärvi, Nilsiä, Maaninka, Riistavesi, Juankoski, Vehmersalmi, Karttula, Pielavesi. Turvalaiteasiakkaita, joita häiriö voi koskettaa, on hyvinvointialueella noin 2 000.

Kaikille häiriön piirissä oleville asiakkaille tai heidän omaisilleen lähetetään torstai-illan aikana tekstiviesti, jossa kerrotaan tilanteesta. Ilmoitamme tekstiviestillä, kun häiriö on ohi.

Häiriön seurauksena on tämänhetkisen tiedon mukaan tapahtunut kaksi tilannetta, joissa ovihälytin ei ollut toiminut ja kotihoito ei näin ollen saanut ilmoitusta asiakkaan poistuneen asunnostaan. Kyseiset henkilöt on saatettu tarvittavan hoidon piiriin.

Jos herää huoli läheisen voinnista, ota yhteys sosiaali- ja kriisipäivystykseen

Turvalaitteita kuten turvarannekkeita ja ovihälyttimiä ei pidä lähteä omatoimisesti testaamaan, sillä tämä voi tukkia hälytyspäivystyksen, aiheuttaa turhaa jonoa ja pitkittää avunsaantia.

Jos asiakkaalla on kiireellinen avun tarve, voi asiakas soittaa Päivystysapuun 116 117. Henkeä uhkaavassa tilanteessa tulee soittaa yleiseen hätänumeroon 112. 

Jos omaisella herää huoli läheisen voinnista, pyydämme ottamaan yhteyttä sosiaali- ja kriisipäivystykseen p. 044 718 3930. Sosiaali- ja kriisipäivystys toimii maakunnallisesti ympärivuorokautisessa häiriötilannevalmiudessa.

Työtä häiriötilanteen ratkaisemiseksi tehdään jatkuvasti

Häiriöt ovat aiheutuneet hälyttimien tietoliikenneyhteyksissä olleista katkoksista. Tieto häiriöstä tuli hyvinvointialueelle torstaina ja toimet tilanteen selvittämiseksi ja ratkaisemiseksi aloitettiin välittömästi.

Kotihoidon tiimit ovat jo aloittaneet kartoitustyön, jossa selvitetään, millaista lisätukea häiriön piirissä olevat asiakkaat mahdollisesti tarvitsevat. Näille asiakkaille järjestetään esimerkiksi ylimääräisiä kotihoidon käyntejä. Kotihoito ottaa myös tarvittaessa yhteyttä asiakkaiden omaisiin lisätuen turvaamiseksi.

Hyvinvointialue on tiedottanut häiriöstä hätäkeskusta, ensihoitoa sekä poliisia, jotta kaikilla viranomaisilla on riittävä toimintavalmius, jos vaaratilanteita tulee. Hyvinvointialueen kotihoito ja sosiaali- ja kriisipäivystys työskentelevät yhteistyössä asiakkaiden palveluiden turvaamiseksi ympäri vuorokauden.