Opiskelijoiden resilienssin vahvistaminen koulutuksen aikana: Ajatuksia opetusvastaanotto Osmon käynnistymisen kynnyksellä
Hyvinvointialueiden koulutus- ja kehittämistoimijoiden kansalliset koulutus- ja verkostopäivät “Maailma muuttuu – miten vahvistaa henkilöstön osaamista?” järjestettiin Kuopiossa 8.-9.5.2025. Tapahtumassa professori, ylilääkäri Ville Leinonen ja hankepäällikkö Minna Rytkönen osallistuivat dialogikeskusteluun “Kuinka koulutuksella ja koulutuksen aikana pystytään vahvistamaan tulevien ammattilaisten stressinhallintakykyä ja resilienssiä?”
Resilienssi, eli kyky selviytyä ja sopeutua vastoinkäymisiin, on tärkeä taito, joka auttaa opiskelijoita menestymään sekä opinnoissaan että tulevassa työelämässä.
Leinonen ja Rytkönen nostivat esiin keinoja resilienssin kasvattamiseksi. Keskeisiä tekijöitä ovat ajankäytön hallinta ja kyky tehdä vaikeita päätöksiä – myös "ei" on osattava sanoa.
– Resilienssiin vaikuttavat oman pään sisäiset prosessit. Esimerkiksi jos heräät yöllä, voit päättää jatkaa unia sen sijaan, että jäisit valvomaan ja pohtimaan tapahtunutta. Toki helpommin sanottu kuin tehty! Yöllinen heräily voi olla myös merkki siitä, että nyt olisi syytä hiljentää vauhtia, Ville Leinonen kertoi.
Palautuminen sekä omien ajatusten ja tunteiden hallinta ovat myös tärkeitä resilienssin kasvattamisessa.
– Arjen poluilla tulee vastaan risukkoa ja välillä kivikkoa. Ne on vain ylitettävä, jotta pääsee eteenpäin, kuvaili Minna Rytkönen.
Turvallisen oppimisympäristön luominen, jossa opiskelijat voivat oppia käytännön taitoja turvallisesti, on olennaista. Opiskelijoiden on tärkeää saada tukea kouluttajilta ja ohjaajilta sekä voida kysyä kysymyksiä. Myös haastavien tilanteiden toimintatapojen on oltava tiedossa.
– Tässä on numero, johon soitat. Tässä on ovi, johon koputat, jos on ongelma, Leinonen kuvaili.
Yhdessä oppiminen ja vuorovaikutus ovat tehokkaita keinoja resilienssin tukemisessa.
– Nykyisin opiskelijat odottavat herkästi itseltään täydellistä suoritusta ja pelkäävät epäonnistumista. Kukaan ei suoriudu täydellisesti, ja on ihan ok olla keskeneräinen, Rytkönen huomautti.
Opiskelijoiden on myös tärkeää löytää oma alansa ja ekologinen lokeronsa, jossa he kokevat olevansa hyviä.
– Sanon opiskelijoille, että tehkää sitä, mikä on hauskaa ja mihin teillä on sisäinen intuitio, Leinonen lisäsi.

Opetusvastaanotto Osmo on tulevaisuuden monialainen oppimisyksikkö, joka kouluttaa tulevia sosiaali- ja terveysalan ammattilaisia ja tarjoaa kokonaisvaltaisia palveluita pohjoissavolaisille. Opetusvastaanotto integroi hoidon jatkuvuuden periaatteet osaksi tulevien sote-ammattilaisten työskentelyä ja palvelujärjestelmää. Tavoitteena on vuosiin 2029-2030 mennessä saavuttaa 50 000 asiakaskohtaamista vuosittain hyvinvointialueen pysyvänä toimintana.
Lue lisää:
- Opetusvastaanotto Osmo
- OmaTiimi Pohjois-Savossa (OTSO) -hanke
Opetusvastaanotto 2.0 -projekti on osa OmaTiimi Pohjois-Savossa (OTSO) -hanketta, johon Sosiaali- ja terveysministeriö on myöntänyt 2,5 milj. euroa valtionavustusta vuosille 2024–2025 Suomen kestävän kasvun ohjelmasta. Ohjelman rahoitus tulee täysin EU:n kertaluontoisesta elpymisvälineestä (Next Generation EU). Hankkeen aikana on tarkoitus pilotoida ja käynnistää opetusvastaanotto Osmon toiminta.