Opetusvastaanotto parantaa lääketieteen opiskelijan työelämävalmiuksia ja potilaan hoitoa
Opetusvastaanotto on herättänyt ymmärrettävästi keskustelua. Se on erityisen tervetullutta, sillä nyt on paras hetki vaikuttaa, kun rakenteita ja toimintamalleja suunnitellaan.
Lääketieteen opiskelijoille mahdollistuu opetusvastaanoton kautta 60 uutta yleislääketieteen potilaskontaktia viidennen opiskeluvuoden aikana. Ajoitus on optimaalinen, koska seuraavana kesänä suurin osa opiskelijoista tulee työskentelemään sote-keskusten vastaanotoilla. Potilasopetus on aina ollut lääketieteen opetuksen keskiössä, mutta uudella opetusvastaanotolla lääkäriopettajan ohjauksessa hoidettavien potilaiden lukumäärän lisäys on merkittävä.
Kyse ei ole harjoittelusta vaan perusopetuksesta, jossa yksi lääkäriopettaja ohjaa kahta opiskelijaa vastaten potilaan hoidosta. Ohjaaja ja opiskelija huolehtivat myös tarvittaessa erikoissairaanhoidon konsultaatiosta, jossa pyritään sujuvuuteen ja tarpeettomien raja-aitojen keventämiseen perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon välillä. Voimme siis opettaa pois terveydenhuollon ikuisesta kustannusriesasta –osaoptimoinnista– ja kohti potilaan sujuvaa asiakaspolkua.
Opetustoiminta nähdään helposti vain kulueränä, ja toki laadukas opetus vaatii aina riittävät resurssit. Liian vähälle huomiolle on kuitenkin jäänyt se, että opetusvastaanotoilla hoidetaan potilaita, ja toiminta on tältä osin myös tuottavaa. Nyt tälle toiminnalle on erikoissairaanhoidon ja yliopistollisen sairaalan uudistuksessa laskettu myös arvo. Laadukas opetus ei ole pelkkä kuluerä. Siitä saadaan paitsi taloudellista hyötyä, myös hyötyä opiskelijan ammatillisen osaamisen kasvamisena. Potilas puolestaan saa sekä opiskelijan että kokeneen opettajan osaamisen ja vastaanoton, jossa on varattu enemmän aikaa potilaan vaivaan perehtymiseen.
Lasketut säästöt kertyvät useista pienistä puroista. Uusi opetusvastaanotto on moniammatillinen sisältäen paljon muutakin kuin lääketieteen opiskelijoiden vuosittaiset noin 10 440 potilaskontaktia. Vastaanotolla opetetaan lisäksi hoitotyön, ravitsemusterapian, fysioterapian ja mahdollisesti myös farmasian opiskelijoita. Lisäksi opetusvastaanotto mahdollistaa myös ns. sairaalaerikoisalojen opetuksen perusterveydenhuollon potilailla; tätä olemme juuri nyt selvittämässä yhdessä oppiaineiden kanssa. Tämä lisää perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon yhteistyötä ja sujuvoittaa potilaan asiakaspolkua.
Toimintaan sisältyy myös puhelin- ja muita etäkontakteja, joiden opettamiseen ja tutkimiseen ympäristö soveltuu hyvin. Opetusvastaanotolla toimivat ammattilaiset toimivat vastaanotolla myös opetusjaksojen ulkopuolella, ja opetusvastaanotolla aiemmin toiminut lääketieteen opiskelija voi tällöin toimia palkattuna lääkärin sijaisena tai harjoittelua suorittavana amanuenssina. Nämä kaikki voivat tuottaa yhteensä jopa 60 000 vuosittaista potilaskontaktia.
Moniammatillinen oppimisympäristö parantaa opiskelijoiden työelämävalmiuksia ja yhteistyötaitoja. Opetusvastaanotolla potilaan avuntarpeeseen pyritään vastaamaan mahdollisimman kokonaisvaltaisesti huomioiden myös hoidon jatkuvuus. Pohjois-Savon hyvinvointialue on ottanut merkittävän askeleen kohti aiempaa laadukkaampaa sote-alojen opetusta.
Professorit, ylilääkärit Ville Leinonen, Pekka Mäntyselkä ja Jarmo Jääskeläinen
Itä-Suomen yliopisto, lääketieteen laitos ja Pohjois-Savon hyvinvointialue