Navigointivalikko

Navigointivalikko

Navigointivalikko

7.3.2025 Blogi

OmaTiimi-blogi: OmaTiimi-malli edistää hoidon jatkuvuutta pienin askelin

Pohjois-Savon hyvinvointialueella otetaan käyttöön OmaTiimi-malli hoidon jatkuvuuden edistämiseksi. Mallin mukainen toiminta käynnistetään perusterveydenhuollon vastaanottopalveluissa vaiheittain vuosien 2024–2026 aikana. Tässä blogissa projektipäällikkö Mari Kiema kertoo ajatuksiaan hoidon jatkuvuuden edistämisestä.  

Miten OmaTiimi-malli parantaa hoidon jatkuvuutta?  

OmaTiimi-mallin tavoitteena on, että potilas tai asiakas saa tarvitsemansa palvelut sujuvasti yhtenä kokonaisuutena tutuilta ammattilaisilta. Potilaalle tai asiakkaalle nimetään omahoitaja ja mahdollisuuksien mukaan omalääkäri.   

Jatkuvuuteen liittyy tiiviisti hoitoon liittyvä kirjaaminen ja yhteistyö hoitavien tahojen kesken. Terveys- ja hoitosuunnitelma on tärkeä työkalu hoidon jatkuvuuden varmistamisessa ja hoitavien ammattilaisten välisessä viestinnässä. Pohjois-Savon mallissa omatiimin muut lääkärit ja hoitajat ottavat vastuuta hoidosta silloin, kun nimetty ammattilainen ei ole saatavilla. Hoitoa ohjaa omalääkärin ja/tai hoitajan laatima terveys- ja hoitosuunnitelma tai episodimaisen hoidon osalta jatkohoitosuunnitelma. Suunnitelman mukana hoidon punainen lanka jatkuu, vaikka hoitoa toteuttaa toinen ammattilainen.  

Omatiimin keskeinen ajatus on, että potilaan tai asiakkaan hoito ohjautuu suppeammalle määrälle ammattilaisia kuin aikaisemmin. Erityisesti paljon palveluita käyttävillä tuttu ammattilainen toteuttaa hoitoa aiempaa useammin. Näin pyritään vähentämään hoidon pirstaloitumista ja tiedonkulun ongelmia. Mallissamme on pyritty ottamaan opiksi aikaisemmista kokemuksista erilaisista omalääkärimalleista.  

Miten konkreettisesti eteenpäin? 

Hoidon jatkuvuudesta puhuttaessa usein nousevat esille niukat resurssit ja ammattilaisten työmäärä. Tämä mielestäni nivoutuu aiempiin kokemuksiimme omalääkärimallista. Ajattelen kuitenkin, että hoidon jatkuvuutta voidaan hyvin edistää jo nykyisilläkin resursseilla. Itse asiassa ajattelen tutun ammattilaisen toteuttaman hoidon säästävän ammattilaisen aikaa ja muita resursseja. 

Meidän OmaTiimi-mallissamme jatkuvuutta edistetään askel kerrallaan paikalliset lähtökohdat huomioiden. Lopultahan on kysymys siitä, miten pyrimme ohjaamaan potilaidemme ja asiakkaidemme hoitopolkua siten, että jatkuvuus toteutuisi aiempaa paremmin. Yksiköt kehittävät toimintatapojaan siten, että ensin hoidon jatkuvuus toteutuisi yksittäisen sairausepisodin sisällä. Tämän jälkeen yksiköt lähtevät edistämään hoidon jatkuvuutta paljon palvelua tarvitsevien potilaiden tai asiakkaiden hoidossa. Isot terveyskeskukset tai -asemat voivat edistää hoidon jatkuvuutta myös organisoitumalla pienemmiksi tiimeiksi. Puhuisinkin meidän mallissamme ennemminkin hoidon jatkuvuuden mallista kuin omalääkärimallista. 

Pilottiyksiköt (Karttula, Lapinlahti, Siilinjärvi ja Varkaus) ovat ottaneet OmaTiimi-mallin käyttöön ja kehittävät hoidon jatkuvuutta askel askeleelta. Syksyn aikana yksiköt ovat tarkastelleet nykyistä vastaanottoprosessiaan jatkuvuuden näkökulmasta. Yksiköiden seuraavana tehtävänä on suunnitella, millaisella ”askelluksella” lähtevät jatkuvuutta edistämään. Kevään aikana kukin pilottiyksikkö kehittää vastaanottoprosessiaan jatkuvuutta tukevaksi. Ilahtuneena voin todeta, että hoidon jatkuvuuden lisääminen näyttää olevan ammattilaistemme sydäntä lähellä. Uskon, että potilaamme ja asiakkaamme voivat havaita jatkossa entistä useammin saavansa palvelua samalta ammattilaiselta.  

Lue lisää Varkauden sote-keskuksen kehittämistyöstä: OmaTiimi-blogi - Hoidon jatkuvuuden kehittäminen alkoi
 


Mari Kiema.

 

Muutos toteutetaan OmaTiimi Pohjois-Savossa eli OTSO-hankkeessa, johon Sosiaali- ja terveysministeriö on myöntänyt valtionavustusta vuosille 2024–2025 Suomen kestävän kasvun ohjelmasta. OTSO-hankkeen aikana hoidon jatkuvuusmallin juurtumista tukee tulevia ammattilaisia kouluttava Opetusvastaanotto 2.0. Lisäksi vuonna 2025 käyttöönotettava Tarmoa-alusta sujuvoittaa asiakasohjausta ja neuvontaa mahdollistaen kolmannen sektorin toiminnan kiinnittämisen asiakkaan arjen tueksi.  
 

Seuraa blogiamme saadaksesi ajankohtaisia päivityksiä projektin etenemisestä ja hoidon jatkuvuusmallin kehittämisestä Pohjois-Savossa.