Navigointivalikko

Navigointivalikko

Navigointivalikko

OmaTiimi
10.1.2025 Blogi

OmaTiimi-blogi: Moniammatilliset työpajat käynnistyivät nykytilan kartoituksella

OmaTiimi-mallin avulla parannetaan pohjoissavolaisten hoidon jatkuvuutta ja saatavuutta. OmaTiimissä asiakkaan tukena ovat tutut, hänelle nimetyt lääkärit, sairaanhoitajat sekä tarvittaessa muut tiimin sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaiset. Mallin juurtumista tukee tulevia sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisia kouluttava Opetusvastaanotto 2.0. 

OmaTiimi-mallia ja hoidon jatkuvuutta ensimmäisenä edistämässä olevien Pohjois-Savon sote-keskusten vastaanottotoiminnan henkilökuntaa kokoontui yhteiseen työpajaan vuoden lopulla. Mukana oli ammattilaisia Varkauden lisäksi Siilinjärveltä, Karttulasta ja Lapinlahdelta.
 


Kuva 1. Moniammatillinen joukko Varkaudesta yhteisessä työpajassa hoidon jatkuvuus -teeman ympärillä. 


Kuva 2. Lapinlahdelta tiimin vastaava lääkäri Jukka Tiihonen kuvasi vastaanottopalveluiden prosessia. 

Moniammatillisessa työpajassa kuvattiin hoidon jatkuvuuteen liittyviä haasteita sekä sote-keskuksen vastaanottotoiminnan nykytilaa. Työpajassa jaettiin kokemuksia muiden sote-keskusten kanssa ja saatiin mallia myös hyvistä käytänteistä, joita voidaan hyödyntää jatkossa.


Kuva 3. Kehittäjähoitaja Henna Korolainen Karttulasta esitteli tiiminsä kanssa kuvattua nykytilan prosessia, haasteita sekä tavoitteita. Karttulan terveysasema on osa Pyörön tiimiä. Kuopiossa tiimimalli on ollut käytössä jo kauan ja asukkaat ohjautuneet omiin tiimeihin. Nyt tiimimallia jatkokehitetään nimenomaan hoidon jatkuvuuden näkökulmasta.
 


Kuva 4. Siilinjärven tiimin vastaava lääkäri Hannamari Vilhunen ja fysioterapeutti Päivi Jalkanen kuvasivat Siilinjärven tiimimallia. Siilinjärvellä tiimimallissa on toimittu jo vuoden 2024 alusta lähtien. 

Työpaja, toiminnan näkyväksi tekeminen ja aito vuorovaikutus koettiin osallistujien osalta tärkeänä. Työpajasta tuli esimerkiksi seuraavanlaisia palautteita: 

”Inspiroitunut ja innostunut olo siitä, että on saanut ideoita, kuinka asioita voi kehittää.”

”Mukava nähdä ihmisiä myös kasvotusten. Tärkeää kuulla, millaisia toimintatapoja alueen eri terveyskeskuksissa on, ja poimia hyväksi todettuja käytänteitä omalle terveysasemalle.”

”Oli hyvä, että tehtiin konkreettisesti omaa terveysasemaa koskeva nykytilan kuvaus.”

Työpajan tavoitteena oli tuottaa tietoa palvelupoluista sekä muutoksen suunnittelua, mittarointia että päätöksentekoa varten. Työpajat jatkuvat kevään aikana. Seuraavissa työpajoissa käsitellään yksiköittäin, miten toimintamallia viedään eteenpäin ja aletaan elämään tavoitteita todeksi. Kevään aikana kokoonnutaan myös suunnittelemaan, miten digitaaliset palvelut otetaan osaksi tiimimallia.  


Hoidon jatkuvuutta kehitetään kansallisessa ohjauksessa 

Sosiaali- ja terveysministeriö sekä valtionvarainministeriö ovat käynnistäneet ohjelman, jonka tarkoituksena on omalääkärimallien edistäminen. Ohjelman tavoitteena on parantaa hoidon saatavuutta ja jatkuvuutta perusterveydenhuollossa hyödyntämällä sekä julkisen että yksityisen sektorin palveluita. Omalääkäri-nimisen ohjelman toimikausi on 19.11.2024 – 1.4.2027. 

Hyvinvointialueilla on jo käynnissä erilaisia omalääkärimalleja, omatiimimalleja ja ammatinharjoittajamalleja kehittäviä hankkeita, joiden tavoitteena on hoidon jatkuvuuden parantaminen. Sosiaali- ja terveysministeriö kokoaa yhteen tietopohjaa sekä aiemmista että juuri nyt käynnissä olevista hankkeista. 

Lue lisää: 
OTSO-hanke - Pohjois-Savo

Katso myös aiemmat blogit: 

1)    OmaTiimi-blogi: Haastattelussa ylilääkäri Antti Sandén: ”OmaTiimi-malli lisää hoidon jatkuvuutta"

2)    OmaTiimi-blogi: Hoidon jatkuvuuden kehittäminen alkoi

OmaTiimi Pohjois-Savossa (OTSO) -hankkeen rahoitus tulee EU:n kertaluontoisesta elpymisvälineestä (NextGeneration EU).