
Luota prosessiin - yhdessä kohti monialaista työtä
”Luota prosessiin”- näin olemme toistaneet itsellemme ja toisillemme tiimioppimisen oppien perusteella. Kun jokin asia ei näytä etenevän työelämässä, lapsi ei suostu pukemaan pakkasilla pitkää kerrastoa tai työn kehittämisen eteen tulee esteitä, on tästä muodostunut lähes mantra, jota hoetaan luottaen siihen, että kyllä kaikki onnistuu. Yllättävän usein tämä onkin pitänyt paikkansa: asiat etenevät kokeilemisen ja oppisen kautta, kun asioiden antaa rauhassa kypsyä ja edetä. Lapsen pitkä kerrasto tosin on pysynyt kaapissa, vaikka sitä on tarjottu puettavaksi useaan kertaan.
Monialaisen työskentelyn kehittäminen on tärkeää, jotta opimme toimimaan yhdessä asiakkaiden parhaaksi. Wörtti-hankkeessa mottomme on “kuuluu mulle”, jolla tarkoitetaan sitä, etteivät palvelut näyttäydy nuorelle pirstaleisena ja palveluista poislähettämisen sijaan tuetaan aina nuorta siirtymään palvelusta toiseen saattaen vaihtaen-periaatteella. Wörtissä jatkamme monialaisen työn kehittämistä nuorten ja nuorten aikuisten osallisuuden, toimintakyvyn ja opintoihin kiinnittymisen tueksi. Monialaisessa yhteistyössä erilaiset näkökulmat, osaaminen ja kokemus yhdistyvät. Kun onnistumme luomaan toimintakulttuurin, jossa työskennellään jouhevasti yhdessä, on yhteistyö eri ammattilaisten välillä selkeää ja ammattilaisten resursseja hyödynnetään tarpeen mukaan. Tämä edellyttää sekä kykyä oppia että kehittää monialaisen yhteistyön piirteitä. Vaaditaan myös ammattimaista osaamista ja kiinnostusta oppia sekä motivaatiota opetella tekemään työtä toisella tavalla.
Monialaisuus nousee esiin keskusteluissa yhä useammin, myös meidän Wörttiläisten keskuudessa. Olemme koonneet monialaisia työryhmiä yhteisen kehittämisen äärelle koko hyvinvointialueella. Ryhmässä on ammattilaisia muun muassa mielenterveys- ja päihdepalveluista, lastensuojelusta ja työikäisten sosiaalipalveluista. Mukana kehittämisessä on myös nuorisotyö ja opiskeluhuolto. Kokemukset yhteiskehittämisestä ovat olleet antoisia, sillä tapaamisilla pohditaan juuri niitä konkreettisia keinoja edistää yhteistyötä. Tapaamisilla on löydetty keinoja muun muassa helpottaa yhteistyötä, konsultaatiota ja lähetekäytänteitä. Lisäksi tapaamisilla on keskusteltu huoli-ilmoitusprosessin käytänteistä. Olemmekin laatineet ohjeistuksen huoli-ilmoitusprosessista sosiaalitoimeen, lastensuojeluun ja etsivään nuorisotyöhön.
Wörtissä kehitetään nuoren rinnalla kulkevaa, kohtaavaa työskentelytapaa ja tuetaan näin nuorta löytämään oma polkunsa, johon hän haluaa turvallisesti kiinnittyä. Kohdatuksi ja kuulluksi tuleminen lisäävät nuoren luottamusta omaan toimijuuteen ja vahvistaa näin arjen toimintakykyä. Esimerkiksi opiskeluhuollossa olemme koonneet tarvittavia ammattilaisia nuoren asian ympärille ja yhdessä etsineet keinot opinnoissa pysymiseen tai jonkun muun polun löytymiseen. Lisäksi Sakkyn kampuksella hanke toteuttaa monialaista Voima-valmennusta nuorille, jotka ovat vaarassa pudota opinnoistaan. Palaute Voima-valmennuksesta on ollut positiivista ja nuoret ovat kokeneet valmennustilan ja ilmapiirin kotoisaksi ja kertoneet, että tilaan on helppo tulla. Tämänkaltaiselle toiminnalle on selkeä tarve, sillä kysyntää on paljon.
On ollut ilo huomata, miten motivoituneiden ja innostuneiden ammattilaisten kanssa olemme saaneet työskennellä. Mutta aina se ei riitä, vaan yhdessä tekemiseen tarvitaan esihenkilöiden tuki, jotta säilytämme innostuneen ja motivoituneen ilmapiirin. Monialaisen työn kehittäminen yhdessä ammattilaisten kanssa jatkuu. On tärkeää, että verkosto toimii yhteen ja puhumme työn pysyvästä muutoksesta ja tuomme toimivia käytänteitä työhömme. Tarkoitus ei ole muuttaa kaikkea työnteossa, vaan kyse on usein pienistä muutoksista, yhteisen ymmärryksen luomisesta, yhteisestä kehittämisestä ja toisinajattelusta tehdä jokin asia eritavoin, esimerkiksi kutsumalla palveluverkostosta tarvittava ammattilainen mukaan nuoren tapaamiseen. Muutos on konkreettisia pieniä tekoja, joita me kaikki osaamme. Vaikka lapsen pitkä kerrasto pysyy kaapissa, ajattelemme, että toimintakulttuurin muutos etenee pikkuhiljaa prosessiin luottaen!
Tuulia Laitinen
Projektikoordinaattori
Sosiaali-, mielenterveys- ja päihdepalvelut
Wörtti -Polkuja yhdenvertaiseen osallisuuteen
tuulia.laitinen@pshyvinvointialue.fi
p. 040 631 1040
-
Wörtti on ryhmähanke ja siinä ovat mukana on Pohjois-Savon hyvinvointialue, Savon koulutuskuntayhtymä, Siilinjärven kunta ja Kuopion kaupunki. Hanke on Euroopan unionin osarahoittama.