Navigointivalikko

Navigointivalikko

Navigointivalikko

28.6.2024 Uutinen

Lintuinfluenssarokotukset alkavat heinäkuun alussa Iisalmessa, Kuopiossa ja Varkaudessa

Lintuinfluenssarokotukset aloitetaan Pohjois-Savon hyvinvointialueella maanantaina 1.7.2024. Rokottamisella pyritään suojaamaan altistumisvaarassa olevia henkilöitä lintuinfluenssaviruksen aiheuttamalta vakavalta taudilta. Rokotuksia annetaan Iisalmessa, Kuopiossa (Apaja) ja Varkaudessa. Kohderyhmään kuuluva henkilö voi valita itse rokotuspisteen ja varata rokotusajan puhelimitse tai sähköisesti. Oikeus rokotukseen tarkistetaan rokotuspisteellä. 

Lintujen korkeapatogeenista influenssa A-virusta (H5-virus) on esiintynyt vuodesta 2020 alkaen Euroopan luonnonvaraisissa linnuissa, erityisesti lokeissa. Se on aiheuttanut lintujen joukkokuolemia ja nisäkkäiden infektioita. Kesällä 2023 todettiin myös Suomessa H5-virustyypin aiheuttamia luonnonvaraisten lintujen kuolemia. Tuolloin virus levisi useille turkistarhatiloille.  

Ihmisiin tapahtuneita tartuntoja ei Suomessa ole todettu, mutta nisäkästartuntojen myötä riski ihmiseen tapahtuvalle tartunnalle on kasvanut. Euroopassa H5-lintuinfluenssavirus on aiheuttanut ihmisille pienen määrän tartuntoja, myös vakavia tautitapauksia. 

Suomeen on hankittu lintuinfluenssarokotetta (Zoonotic Influenza Vaccine Seqirus, H5N8-rokote) lintuinfluenssalle altistumisvaarassa oleville 18 vuotta täyttäneille henkilöille. Rokottamisella pyritään suojaamaan altistumisvaarassa olevia henkilöitä viruksen aiheuttamalta vakavalta taudilta.  

Lintuinfluenssarokotusten kohderyhmät 

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) ohjeistuksen mukaan lintuinfluenssarokotusten kohderyhmiä ovat:  

 • henkilöt, jotka ovat kosketuksissa turkiseläimiin turkistarhoilla 
 • siipikarjan parissa työskentelevät henkilöt, jotka ovat kosketuksissa siipikarjaan (ei kuitenkaan teurastamotyöntekijät) 
 • henkilöt, jotka osallistuvat sairaiden ja kuolleiden lintujen tai eläinten käsittelyyn ja hävittämiseen sekä tai tilojen puhdistamiseen, esimerkiksi eläinperäisten sivutuotteiden käsittelylaitoksissa työskentelevät henkilöt  
 • lintujen rengastajat 
 • henkilöt, jotka työskentelevät luonnonvaraisia lintuja hoitavissa lintuhoitoloissa  
 • kotieläinpihojen ja lintutarhojen henkilöstö 
 • virkaeläinlääkärit 
 • laboratoriotyöntekijät, jotka käsittelevät lintuinfluenssavirusta tai sitä mahdollisesti sisältäviä näytteitä 
 • epäillyn tai varmistetun lintuinfluenssatapauksen lähikontaktit, jos ihmistapauksia ilmenisi. 

Lintuinfluenssarokotukset alkavat heinäkuun alussa 

Lintuinfluenssarokotukset aloitetaan 1.7.2024. Tavoitteena on, että rokotukset saadaan toteutettua kesällä 2024, ennen syksyn influenssakauden alkamista ja lintujen syysmuuttoa. Rokote on vapaaehtoinen. 

Rokotussarjaan kuuluu kaksi annosta. Toinen annos annetaan aikaisintaan kolmen viikon kuluttua ensimmäisen annoksen jälkeen.  

Rokotuksia annetaan Kuopiossa (Apaja), Iisalmessa ja Varkaudessa. Kohderyhmään kuuluva henkilö voi itse varata rokotusajan mistä tahansa näistä rokotuspaikoista. Oikeus rokotukseen tarkistetaan rokotuspisteellä.   

Kuopio Apaja, Kauppakatu 45 (Torikannen alla, E-rappu, entisen Terve Kuopio -kioskin tilat) 

Ajanvaraus  

 • puhelimitse arkisin kello 8–11 numerosta 044 718 6921 
 • sähköisesti eTerveyspalvelun kautta

Varkaus Hyvinvointikeskus Aalto, Savontie 55 

Ajanvaraus 

Iisalmi Kampus Terveys (Iisalmen terveyskeskus) vastaanotot, Meijerikatu 2 

Ajanvaraus 

 • puhelimitse arkisin kello 8–15 takaisinsoittopalvelun numeroon (017) 272 4222 
 • sähköisesti eTerveyspalvelun kautta  

Tietolaatikko: