
Lentävät taikurit, Neiti Etsivät, SoteSherlockit - etsivä työ sai monta nimeä
Etsivän työn projekti Pohjois-Savon hyvinvointialueen työikäisten sosiaalipalveluissa lähenee loppuaan. Kehittämistyön rinnalla olemme tehneet asiakastyötä palveluiden ulkopuolella olevien ihmisten kanssa.
Etsivässä työssä, kuten kaikessa sosiaali- ja terveysalan työssä, tärkeintä on kohtaaminen. Olemme kohdanneet satoja ihmisiä ja tilanteen niin vaatiessa olleet kohtaamatta. Siinä, missä toinen on ollut valmis avoimin silmin ja mielin kertomaan kerralla kaiken mitä mielen päällä on, on toinen ollut valmis vain painamaan pään alas katsomatta kohti. Pettymykset, aiemmat kokemukset ja häpeä omasta tilanteesta ovat painaneet välillä enemmän, kuin on tarpeellista. Ihmisen tahtiin edetessä on kuitenkin monen kanssa päästy pitkälle ja luottamus lähtenyt rakentumaan.
Matalan kynnyksen kohtaamisia
Etsivän työn kohtaamiset ovat pääsääntöisesti tapahtuneet kadulla ja ruokajaoissa. Ohjausta on saanut anonyymisti ja sitä on annettu siinä asiassa, mihin ohjausta on toivottu. Eniten tarve on ollut sosiaali- ja terveydenhuollon, Kelan, asumisneuvonnan, kriisityön ja diakoniatyön palveluille. Suurin osa ohjaustilanteista on ollut lyhytkestoisia, alle 30 minuuttia kestäviä. Tutkimusta emme tehneet, mutta toivomme, että nopea ja kynnyksetön ohjaus ja neuvonta on ehkäissyt raskaampien palveluiden tarvetta.
Ohjaus ja neuvonta ei aina ole ollut riittävää vaan etsivän työn kohtaamat ihmiset ovat tarvinneet apua palveluun pääsemiseen. Siinä missä meille on itsestään selvää soittaa ajanvaraukseen soittoajalla, ei kaikilla ole edes puhelinta soittamiseen. Palveluun hakeutumiseen voi vaikuttaa myös huoli siitä, ettei tule kuulluksi eikä saa tarvitsemaansa apua.
Moninaisissa haasteissa verkostotyön merkitys korostuu
Keskusteluissa ihmisten kanssa on saatu kuulla asiaa elämästä ja kuolemasta, kaikesta sen väliin jäävästä. Aiheina on tullut usein esiin yksinäisyys, taloushuolet, huolet läheisten tilanteista, päihteiden haitallinen käyttö, mielenterveyden haasteet, asunnottomuus ja erilaiset elämän kriisit. Ihmisten tilanteet ovat harvoin yksioikoisia, vaan niiden taustalla on usein monialaisia ja monisyisiä, mahdollisesti pitkäkestoisiakin ongelmia. Ongelmat ovat kasautuneet ja voi olla haastavaa aloittaa ongelmien ratkominen.
Monella kohdatulla on ollut usean yhtäaikaisen palvelun tarve, joten palvelujärjestelmän tuntemus ja verkostoyhteistyö on ollut isossa roolissa. Etsivä työ on myös laajentanut käsitystä verkostosta. Perinteisten sosiaali- ja terveydenhuollon toimijoiden rinnalle on etsivä työ tuonut verkostoon myös R-kioskit, kirjastot ja vartijat, joiden merkitys katutason ilmiöiden ja ihmisten havaitsijoina on tärkeä.
Tieto palveluiden kehittämisen tueksi lisääntyi
Rakenteellinen sosiaalityö on oleellinen osa etsivää työtä ja tästä syystä on ollut tarpeellista saada tietoa palveluihin pääsyyn ja niiden toimivuuteen liittyen. Etsivässä työssä on tärkeää tuoda esiin niiden ääntä, joiden ääni jää helposti kuulematta. Muun muassa nettisivujen vaikeaselkoisuus ja yhteystietojen puuttuminen, yöpäivystyksen paikkamäärän riittämättömyys ja asunnottoman sekä puhelimettoman haasteet saada aikavarausta akuuttitilanteessa terveydenhuoltoon ovat olleet aiheita Laatuportti-ilmoitusten tekemiseen.
Etsivä työ Pohjois-Savon hyvinvointialueella jatkuu
Etsivä työ koetaan merkityksellisenä, se on Pohjois-Savon hyvinvointialueen strategian mukaista toimintaa ja tulee jatkumaan työikäisten sosiaalipalveluissa. Palveluiden saavutettavuuden turvaamiseksi on tärkeää tuottaa palveluja monikanavaisesti, unohtamatta ihmisten pariin jalkautuvaa työtä. Ajan antaminen ja sensitiivinen kohtaaminen voi mahdollistaa löydetyksi tulemisen.
Kohtaamisiin,
Anne ja Elina
--
Etsivän työn projekti on osa Kestävää hyvinvointia Pohjois-Savoon -hanketta, jonka rahoitus tulee EU:n kertaluontoisesta elpymisvälineestä (Next Generation EU).