Navigointivalikko

Navigointivalikko

Navigointivalikko

29.11.2023 Uutinen

Kohdunkaulan syövän seulonta on tehokas keino ehkäistä syöpää

Kaikki suomalaiset naiset kutsutaan kohdunkaulan syöpää ehkäisevään seulontaan viiden vuoden välein. Pohjois-Savon hyvinvointialueen kunnissa seulontakutsun saavat jatkossa kaikki 30–65-vuotiaat naiset. Kuopiossa on vielä tänä vuonna kutsuttu seulontaan myös 25-vuotiaat.

Jokaisen naisen on tärkeää osallistua seulontaan, koska se on tehokas keino ehkäistä syöpää. Seulonnalla voidaan löytää esiasteet ja estää itse syövän kehittyminen. 

Seulontatutkimukseen osallistuminen on maksutonta. Kutsu tutkimukseen tulee henkilökohtaisella kirjeellä. Seulonta-aikoja on saatavilla vielä tälle vuodelle. Nyt viimeistään kannattaakin varata itselle sopiva aika joko sähköisesti tai puhelimitse kutsukirjeessä mainitusta numerosta. Jo varattu aika kannattaa siirtää myöhemmäksi, jos tulee sairastuminen.

Kohdunkaulan syöpään voivat sairastua kaikenikäiset naiset eikä sukupuolisella suuntautumisella, seksuaalisella aktiivisuudella tai käytetyllä ehkäisymenetelmällä ole merkitystä. Kaikki seulontakäynnillä ilmenevät asiat ovat luottamuksellisia.

Lisätietoa seulontatutkimuksista verkkosivuillamme.