Navigointivalikko

Navigointivalikko

Navigointivalikko

21.4.2023

Kevätaurinko kutsuu ulkoilemaan, mutta nyt on aika pysyä jäiltä pois


Jäiden kantavuus on heikentynyt viime viikkojen aikana lämpimistä säistä johtuen. Jää haurastuu ja puikkoontuu nopealla tahdilla ja merkittäviä muutoksia jään kantokykyyn tapahtuu jo yhden päivän aikana. Tuttukaan reitti ei välttämättä ole enää turvallinen ja silmämääräinen jään kantavuuden tarkastelu voi pettää pahasti, sillä esimerkiksi mahdolliset lumipeitteet jään pinnalla estävät heikkojen alueiden havainnointia. Pohjois-Savon pelastuslaitoksen Neulamäen aseman palomestari Antti Korhosen mukaan kevätjäiden kantavuuden arviointi on syysjäihin verrattuna huomattavasti haastavampaa ja tämän mukaan jäillä liikkuminen keväisin onkin syytä lopettaa hyvissä ajoin.

-    Ei ole varmaa tapaa sanoa, missä jää kantaa ja missä ei. Jään paksuus ei takaa sen turvallisuutta, sillä jää voi olla heikompaa kohvajäätä tai haurasta ja puikkoista kevätjäätä. Varsinkin keväällä tumma jää on aina arveluttavaa, mutta myös kirkkaan valkoisella alueella voi vaara yllättää.  Esimerkiksi keväiset vesisateen voivat pehmittää jäitä todella nopeasti, Korhonen muistuttaa.

Jäät heikentyvät keväisin sekä pinnalta auringon vaikutuksesta että myös virtaavan veden voimasta alhaalta päin. Erityisen petollisia paikkoja ovat salmet, järvien kapeikot, jokien ja purojen suistot sekä lammet. Jään kantavuus heikkenee erityisesti halkeamien kohdalla ja myös kaislat tekevät jäästä seulan sekä samalla hauraan.

Korhonen korostaa, että mikäli jäillä joutuu jostakin syystä liikkumaan, tulee siihen varautua asianmukaisesti ja liikkumisesta kertoa etukäteen jollekin läheiselle.
 
-    Enää ei kannatta lähteä pelkällä pilkkihaalarilla, vaan äärimmäisen tärkeää olisi varautua myös kuivapuvulla. Tällöin jään pettäessä vaatteet pysyvät kuivana ja henkilö pysyy toimintakuntoisena. Jäälle mukaan otettavia varusteita tulisi olla puhelin vesitiiviissä pussissa, pilli, kelluttava vesitiivisreppu, narua, jäänaskalit sekä jääsauva, jolla kokeilla jään kestävyyttä. 

Varusteiden ollessa kunnossa, tärkeää olisi myös huomioida, ettei jäillä liikkuisi yksin. Jäällä liikkuvien henkilöiden väli tulisi myös olla noin 20–25 metriä, sillä näin vältetään tilanne, että molemmat kulkijat vajoaisivat samaan avantoon. Lopuksi palomestari Korhonen muistuttaa, että perheissä kannattaisi ajankohtaisesti ohjeistaa asian suhteen myös pikkuväkeä. 

-    Tällä hetkellä jäät ovat siinä kunnossa, että kotona kannattaa puhua perheen pienemmille, että jäälle ei missään nimessä saa mennä. Samoin kotieläimet kannattaa pitää kiinni, jotta ne eivät pääse karkaamaan jäälle.
 

Sula jääalue