Ikääntyneisiin henkilöihin kohdistuvat nettihuijaukset ovat yleistyneet myös Pohjois-Savossa
Nettihuijaukset ovat viime vuosina lisääntyneet merkittävästi Suomessa, myös Pohjois-Savossa. Kuka tahansa voi iästä tai koulutustaustasta riippumatta joutua nettihuijauksen kohteeksi, mutta ikäihminen voi olla erityisen haavoittuvassa asemassa.
Ikääntyneiden palveluissa työskentelee 13 sosiaalityöntekijää ja 6 sosiaaliohjaajaa ja he kohtaavat työssään yhä useammin tilanteita, joissa ikäihminen on joutunut vuosia kestäneen huijauksen kohteeksi. Tapaukset tulevat usein ilmi vasta siinä vaiheessa, kun taloudelliset vaikeudet ovat jo vakavia ja apua tarvitaan kiireellisesti. Moni ei itse tunnista joutuneensa huijatuksi, mikä viivästyttää avun saamista ja vaikeuttaa tilanteen ratkaisemista
– Tämä on kasvava, yleistyvä ja toistuva ilmiö. Tapausmäärät vaihtelevat työntekijöittäin, mutta niitä on ollut yhdestä jopa viiteen tapausta työntekijää kohden viimeisen vuoden aikana, kertoo eräs sosiaalityöntekijä Pohjois-Savon hyvinvointialueelta. Aiheen arkaluontoisuuden vuoksi hän haluaa pysyä nimettömänä.
Huijarit vetoavat tunteisiin ja ovat erittäin taitavia työssään
Huijaukset alkavat usein viattomasti sosiaalisessa mediassa. Facebook tai WhatsApp ovat yleisimpiä kanavia, joissa huijari ottaa yhteyttä. Usein uhri on juuri jäänyt leskeksi tai muuten yksinäinen, mikä tekee hänestä erityisen haavoittuvan.
Huijarit osaavat rakentaa pitkään kestävän, uskottavan tarinan – usein rakkaustarinan – jonka keskiössä on ulkomailla asuva, menestynyt ja arvostettu henkilö. Tällainen valmistelutyö voi jatkua kuukausia tai jopa vuosia ennen kuin uhrin taloudelliset vaikeudet alkavat.
Tekoäly on huijareille erinomainen työkalu uskottavuuden lisäämiseen. Huijari voi käyttää esimerkiksi filtteriä videopuhelussa, jolloin huijarin todellinen identiteetti pysyy piilossa. Huijarit esittävät myös tekaistuja henkilöasiakirjoja todistaakseen henkilöllisyytensä, joka on hyvin helppoa nykyteknologian avulla.
Huijarit ovat esimerkiksi taitavia uskottelemaan, että uhri on tavannut rakkauden kohteen ohimennen ennen yhteydenpidon alkamista. Huijaustapauksissa pääsääntönä kuitenkin on, että uhri ei yhteydenpidon alkamisen jälkeen ole koskaan tavannut oletettua kumppania. Jatkuvista lupauksista ja yrityksistä huolimatta kumppani ei pääse maahan, vaan sen sijaan pyytää yhä lisää rahaa tekaistujen esteiden purkamiseksi. Ajan mittaan uhri voi ajautua vakaviin taloudellisiin vaikeuksiin.
Häpeä estää avun hakemisen
– Usein me saamme tiedon näistä tapauksista vasta siinä vaiheessa, kun sähköt on katkaistu tai vuokra on maksamatta. Kun alamme selvittää tilannetta, selviääkin, että kyseessä on vuosia jatkunut hyväksikäyttö.
Tällaisessa tilanteessa voi olla vaikeaa enää pelastaa taloudellista kokonaistilannetta. Uhrin auttaminen alkaa kuitenkin akuutin tilanteen turvaamisesta: että on katto pään päällä, ruokaa ja lääkkeitä. Sen jälkeen ohjataan tukipalveluiden pariin ja jos uhri on valmis, niin myös rikosilmoituksen tekoon.
Yksi suurimmista esteistä avun saamiselle on häpeä ja syyllisyys. Moni uhri ei halua myöntää itselleen, että on tullut huijatuksi ja saattaa jatkaa yhteydenpitoa huijariin viimeiseen asti. Pelko siitä, että rakastettu kumppani katoaa, voi jäädä todellisuuden varjoon.
Miten omaisten ja ammattilaisten tulisi toimia?
Huijauksen paljastuessa tilanne voi olla järkyttävä myös omaisille. On vaikea ymmärtää, miksi vanhempi tai isovanhempi ei näe huijausta, joka ulkopuolisesta katsoen on ilmiselvä. Siksi on tärkeää, että sekä läheiset että ammattilaiset kohtaavat uhrin ilman syyllistämistä.
– Uhrilla on usein jo valmiiksi valtava syyllisyyden ja häpeän taakka. Jos ammattilainen lähestyy liian suoraan tai arvostelevasti, uhri voi vetäytyä täysin. Ilman luottamusta ei synny vuorovaikutusta ja ilman vuorovaikutusta ei ole apua.
Hän painottaa, että ammattilaisillakin on tärkeä rooli paitsi auttamisessa, myös huijauksen tunnistamisessa.
– Pitää unohtaa ajatus siitä, että minä nyt valaisen asiakkaan ja tuon hänet takaisin todellisuuteen. Se ei toimi. Tarvitaan sensitiivisyyttä, kärsivällisyyttä ja aikaa.
Ennaltaehkäisy on parasta apua
Koska huijarit ovat yhä taitavampia ja teknologia antaa heille uusia keinoja, paras keino torjua huijauksia on tunnistaa ne ajoissa. Tiedon jakaminen ja avoin keskustelu auttavat ennaltaehkäisemään tilanteita, jotka voivat muutoin johtaa vakavaan taloudelliseen ja psyykkiseen kriisiin.
Olisi tärkeää, että huijauksiin päästäisiin puuttumaan mahdollisimman varhain ennen kuin taloudellista vahinkoa pääsee syntymään. Siksi ennaltaehkäisevä tiedottaminen on tärkeää ja paras apu huijauksiin on, että tunnistetaan huijaukset heti alkuunsa. On hyvä muistaa, että huijarit ovat toiminnassaan niin taitavia, että kuka tahansa voi joutua huijauksen kohteeksi.
Jos epäilet, että olet itse tai läheisesi on joutunut huijatuksi, apua on saatavilla. Voit ottaa yhteyttä Ikäkeskuksen neuvontaan tai tehdä nimettömän huoli-ilmoituksen sosiaalihuoltoon eli ilmoituksen sosiaalihuollon tarpeesta. Rikoksen uhriksi joutuneita tukee myös Rikosuhripäivystys.
Tutustu lisää aiheeseen: Nettihuijaukset - Rikosuhripäivystys