Erikoissairaanhoidon ja yliopistollisen sairaalan uudistuksessa keskeistä palveluiden tehostaminen tulevaisuuden tarpeita varten
Pohjois-Savon hyvinvointialueen erikoissairaanhoidon ja yliopistollisen sairaalan uudistuksessa vahvistetaan erikoissairaanhoidon tukea ja konsultaatiota perusterveydenhuoltoon. Sote-uudistuksen myötä hyvinvointialueella on mahdollisuus hyödyntää integroitunutta palvelujärjestelmää ja vahvistaa perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon henkilöstön yhteistyötä sekä kehittää potilaan yhtenäistä palvelupolkua.
Uudistuksen tavoitteena potilaan nykyistä sujuvampi hoito
Lähete- ja konsultaatiokäytäntöjä uudistetaan siten, että potilas voidaan hoitaa pidemmälle perusterveydenhuollon yksiköissä erikoissairaanhoidon vahvalla tuella. Nyt, kun perusterveydenhuolto ja erikoissairaanhoito ovat saman järjestäjän vastuulla, lähetteitä ei aina tarvita. Kehittämällä lähetekäytäntöjä voidaan vähentää lähetteiden määrää 10 prosenttia, mikä tehostaa henkilöstön työajan käyttöä ja nopeuttaa potilaan hoitoprosesseja.
Erikoissairaanhoidon tukea ja erityistason osaamista on mahdollisuus lisätä perusterveydenhuoltoon ns. konsultatiivisella avopoliklinikkatoiminnalla. Toiminta on jo käytössä lastentautien erikoisalalla (avopediatriamalli). Yhteistyö vahvistuu ja lisää hoitokäytäntöjen ja -ketjujen yhtenäistämistä perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon välillä.
Avohoito- ja leikkauspalveluissa lisätään digipalveluja sekä etävastaanottotoimintaa esimerkiksi seuranta- ja ohjauskäynteihin. Digipalveluja voidaan hyödyntää erityisesti leikkausta edeltävässä hoidon suunnittelussa ja leikkauksen jälkeisessä jatkohoidossa, kuten tietojen keräämisessä sähköisesti ja videovälitteisissä etukäteistapaamisissa.
Leikkaustoiminnassa tavoitellaan jonottomuutta ja lyhytjälkihoitoista kirurgiaa lisätään
Palvelujärjestelmän ja talouden näkökulmasta erityinen haaste on palvelujen ostokustannusten vähentäminen. Henkilöstövajeen vuoksi Pohjois-Savon hyvinvointialueen erikoissairaanhoidon leikkaustoiminta on ollut osittain supistettua, mikä on johtanut jonoutumiseen. Kiireettömässä leikkaustoiminnassa potilaiden valinnanvapaus mahdollistaa hoitoon hakeutumisen myös muualle.Uudistuksessa pyritään leikkaustoiminnan jonottomuuteen, mikä vähentäisi palvelujen ostoa muilta hyvinvointialueilta.
Prosesseja on kehitetty suuntaamalla lyhytjälkihoitoiseen kirurgiaan, joka nopeuttaa potilaan kotiutumista ja toipumista sekä mahdollistaa leikkaustoiminnan toteuttamisen vähemmällä henkilöstömäärällä. Potilaan kotiutusta ja kotikuntoutusta tuetaan kotiin vietävien palveluiden kehittämisellä ja lisäämisellä. Tämä vapauttaa vuodeosastopaikkoja, jolloin voidaan lisätä vaativampia leikkausprosesseja, jotka edellyttävät enemmän sairaalan henkilökuntaa ja resursseja.
Päivystyksen, sote-keskusten ja liikkuvien palvelujen yhteistyötä vahvistetaan
Päivystyksen uudistuksen tavoitteena on hoitojakson lyhentäminen päivystysosastolla ja potilaskierron tehostaminen.
Iisalmen ja Varkauden perusterveydenhuollon päivä- ja ilta-aikainen päivystystoiminta jatkuu nykyisen kaltaisena ja järjestetään KYS päivystyksen ja Iisalmen ja Varkauden sote-keskusten yhteistyönä. Lisäksi muissa Pohjois-Savon hyvinvointialueen sote-keskusten kokoviikkoisesti auki olevissa toimipisteissä toteutetaan jatkossakin kiirevastaanottoa 1–3 päivän kiireellisyydellä. Sote-keskusten, päivystyksen ja liikkuvien päivystys- ja sairaalapalveluiden yhteistyötä lisätään.
Kuopion pääterveysaseman ja Pyörön sote-aseman päivystysvastaanotot siirretään Kuopion yliopistolliseen sairaalaan. Kuopion ilta- ja viikonloppuvastaanoton toiminta erillisenä yksikkönä
lakkaa ja toiminta yhteensovitetaan osaksi KYS päivystyksen toimintaa.
Opetusta ja tutkimusta integroidaan tiiviimmin palvelutuotantoon
Opetusvastaanottotoiminta yhdistää monialaisen koulutuksen, tieteellisen tutkimuksen ja hoidon jatkuvuuden kehittämisen. Opetusvastaanotto tarjoaa lääketieteen ja muiden sote-alojen opiskelijoille käytännön oppimistilanteita ammattilaisen ohjauksessa aidossa työympäristössä ja asiakastilanteissa, vahvistaen tiimityötaitoja ja eri ammattiryhmien yhteistyötä. Opetusvastaanotot parantavat erityisesti perusterveydenhuollon palveluiden saatavuutta asiakkaalle erikoissairaanhoidon tuella.
Tavoitteena on lisätä kliinisten lääketutkimusten määrää ja sovittaa tiedettä tiiviimmin nykyiseen palvelutoimintaan. Yhteistyön tiivistäminen Itä-Suomen yliopiston kanssa vahvistaa tutkimus-, kehitys-, innovaatio- ja opetustoimintaa. Tämä voi merkittävästi parantaa sekä opiskelijoiden oppimiskokemusta että terveydenhuollon palveluiden laatua ja saatavuutta.
Hoitoon pääsy turvataan kaikissa esitetyissä malleissa
Erikoissairaanhoidon ja yliopistollisen sairaalan uudistuksessa esitetään kolmea eri mallia tulevan toiminnan järjestämiseen. Vaihtoehto 1 kuvastaa erikoissairaanhoidon toimipisteiden näkökulmasta laajinta näkökulmaa, jossa säästö syntyy toimintojen tehostamisen ja kehittämisen osalta. Vaihtoehto 3 kuvastaa tiivistä toimintaa alueellisen erikoissairaanhoidon järjestämisen osalta. Vaihtoehdot eivät ole toisiaan poissulkevia; siirryttäessä ensimmäisestä toiseen ja kolmanteen sisältyvät aiemman vaihtoehdon uudistamisehdotukset mukaan seuraavaan.
Hoitoon pääsy erikoissairaanhoidon palveluihin turvataan asukkaille kaikissa ehdotetuissa vaihtoehdoissa. Usein erikoissairaanhoitoa tarvitsevien pitkäaikaispotilaiden hoito pyritään järjestämään mahdollisimman lähellä potilaan asuinseutua erikoissairaanhoidon ja perusterveydenhuollon yhteistyöllä.
Aluehallitus on määritellyt 17.6.2024 erikoissairaanhoidon ja yliopistollisen sairaalan uudistukselle 20–25 miljoonan euron kustannusvaikutustavoitteen. Aluehallitus käsittelee uudistusta kokouksessaan 10.2.2025, jonka jälkeen lähettää sen lausunto- ja kuulemiskierrokselle. Uudistus on tavoite tuoda aluevaltuuston päätöksentekoon 5.5.2025 kokoukseen.
Tervetuloa asukas- ja sidosryhmätilaisuuksiin
- Kuopio (Keskinen palvelualue)
Keskiviikko 12.2. kello 18–20
Kuopion yliopistollinen sairaala (KYS), Auditorio, M-rakennus
(Puijonlaaksontie 2, Kuopio) - Varkaus (Eteläinen palvelualue)
Tiistai 18.2. kello 18–20
Warkaus-sali, Hotelli Oscar
(Kauppatori 6, Varkaus) - Iisalmi (Pohjoinen palvelualue)
Keskiviikko 19.2. kello 18–20
Iisalmen kulttuurikeskus, Carl Collan -Sali
(Kirkkopuistonkatu 9, Iisalmi
Tilaisuudet ovat kaikille avoimia. Tilaisuuksiin voi osallistua läsnä tai etäyhteyden välityksellä. Klikkaa yllä olevista otsikoista tilaisuuksien tarkempiin tietoihin.
Katso uudistuksen esittelyvideo. Videossa on viittomakielen tulkkaus ja tekstitys.