Aluevaltuusto päätti palvelujärjestelmän uudistuksesta – jokaisessa Pohjois-Savon kunnassa sosiaali- ja terveyskeskus tai -asema
Pohjois-Savon hyvinvointialueen aluevaltuusto kokoontui maanantaina 17.6. päättämään palvelujärjestelmän uudistuksesta. Käsittelyssä oli uudistamiskokonaisuuden kaksi ensimmäistä kokonaisuutta:
- vastaanottotoiminnan ja alueellisen erikoissairaanhoidon sekä aikuissosiaalityön uudistus ja
- osastohoidon, asumisen ja kotiin vietävien palveluiden uudistus.
Aluevaltuusto hyväksyi uudistuksen aluehallituksen esityksen mukaisesti
Aluevaltuusto hyväksyi äänestysten jälkeen vastaanottotoiminnan, alueellisen erikoissairaanhoidon ja aikuissosiaalityön uudistuksen palvelusuunnitelman aluehallituksen esityksen mukaisesti, jolloin Pohjois-Savon jokaisessa kunnassa on jatkossakin joko sosiaali- ja terveyskeskus tai sosiaali- ja terveysasema.
Palveluverkko kattaa neljä laajimman palvelutason sosiaali- ja terveyskeskusta Iisalmessa, Kuopiossa, Siilinjärvellä ja Varkaudessa sekä 11 laajaa sosiaali- ja terveysasemaa ja 11 osa-aikaista sosiaali- ja terveysasemaa eri puolilla Pohjois-Savoa. Päätöksen mukaan Kangaslammen, Riistaveden ja Vuorelan terveysasemat lakkautetaan.
Aluevaltuusto hyväksyi aluehallituksen esityksen mukaisesti osastohoidon, asumisen ja kotiin vietävien palveluiden uudistuksen palvelusuunnitelman, jolloin vuodeosastot sijaitsevat Kuopiossa, Iisalmessa, Varkaudessa, Siilinjärvellä, Suonenjoella ja Juankoskella. Vuodeosastot lakkautetaan Kaavilta, Tuusniemeltä, Pielavedeltä, Karttulasta, Leppävirralta ja Lapinlahdelta.
Tällä hetkellä toisistaan erillään toimivista perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon osastoista muodostetaan integroidut terveydenhuollon osastot. Kotiutusprosessia ja kotiin vietäviä palveluja vahvistetaan erityisesti kotiutusyksikön ja liikkuvan sairaalan kehittämisellä.
Uudistuksen toimeenpano jakautuu seuraaville vuosille
Uudistukset toimeenpannaan vaiheittain vuosina 2024–2028. Tällöin uusien toimintamallien käyttöönotto ja palveluverkon muutokset voidaan suunnitella ja aikatauluttaa siten, että muutoksesta koituu mahdollisimman vähän haittaa palveluja käyttäville asiakkaille. Aluevaltuuston päätöksen mukaisesti toimintoja lakkautettaessa tarvittavat korvaavat palvelut tulee olla käytössä.
Palvelujärjestelmän uudistamiskokonaisuus jatkuu syksyllä, jolloin perhe- ja vammaispalveluiden uudistamisehdotukset julkaistaan syyskuun puolessavälissä. Erikoissairaanhoidon ja yliopistollisen sairaalan uudistamisehdotukset julkaistaan loppuvuonna.
Palvelujärjestelmän uudistamisohjelmalla pyritään saavuttamaan 30–50 miljoonan euron vuotuinen kustannusvaikutus, joka toteutuessaan tasapainoittasi hyvinvointialueen taloutta merkittävästi. Nyt hyväksytyt kaksi ensimmäistä uudistuskokonaisuutta tuovat noin 18,5 miljoonaan euron kustannusvaikutuksen. Aluehallitus kokoontuu keskiviikkona 19.6. käsittelemään tarkemmin uudistuskokonaisuuden säästötavoitteita.
- Lue lisää aluehallituksen kokouksen ennakkotiedotteesta
- Lue lisää palvelujärjestelmän uudistuksen kokonaisuudesta verkkosivuiltamme
Aluevaltuuston muita päätöksiä
Aluevaltuusto hyväksyi hyvinvointialueen henkilöstökertomuksen, tilinpäätöksen ja toimintakertomuksen vuodelle 2023. Tilikauden 2023 tulos on noin 63 miljoonaa euroa alijäämäinen. Aluevaltuuston käsitteli myös vuoden 2024 tammi-huhtikuun talouden toteuman ja osavuosikatsauksen tammi-maaliskuulta sekä talousennusteet näiden lukujen pohjalta. Tilikauden 2024 tulokseksi ennakoidaan noin 98 miljoonan euron alijäämää.
- Aluevaltuuston kokousaineisto on luettavissa verkkosivuillamme, jossa myös kokouksen pöytäkirja julkaistaan sen tarkastuksen jälkeen.
- Aluevaltuuston kokouksen tallenne on katsottavissa kokouksen jälkeen verkossa.
Tallenne on katsottavissa myöhemmin myös tekstitettynä.
Tulevaisuuden palveluverkko lyhyesti
Vastaanottotoiminnan palveluverkko
Asiakas voi asioida valintansa mukaan missä tahansa hyvinvointialueen toimipisteessä.
- Sosiaali- ja terveyskeskukset (4): Iisalmi, Kuopio, Siilinjärvi, Varkaus
- Avoinna 5-7 päivää viikossa
- Terveydenhuollon kiireelliset, puolikiireelliset ja kiireettömät vastaanotot
- Näytteenotto ja kuvantaminen
- Työikäisten sosiaalipalvelut
- Perheiden, vammaisten ja ikääntyneiden palvelut
- Laajat sosiaali- ja terveysasemat (11): Kiuruvesi, Sonkajärvi, Lapinlahti, Nilsiä, Juankoski, Pyörö, Karttula, Pielavesi, Suonenjoki, Vesanto, Leppävirta
- Avoinna viitenä päivänä viikossa
- Terveydenhuollon kiireettömät vastaanotot ajanvarauksella
- Osassa asemia, mukaan luettuna ne sosiaali- ja terveysasemat, jossa vuodeosastotoimintaa, kiirevastaanottoa myös viikonloppuisin. Puolikiireellistä vastaanottoa ajanvarauksella.
- Osassa näytteenotto- ja kuvantamispalveluja
- Työikäisten sosiaalipalveluja
- Perheiden, vammaisten ja ikääntyneiden palveluja
- Osa-aikaiset sosiaali- ja terveysasemat (11): Vieremä, Rautavaara, Varpaisjärvi, Maaninka, Kaavi, Tuusniemi, Vehmersalmi, Keitele, Rautalampi, Tervo, Joroinen
- Palveluvalikoima ja aukiolo muotoutuu paikallisen palvelutarpeen perusteella.
- Hyvinvointialueen liikkuvin resurssein turvattu palvelupaikka
- Terveydenhuollon kiireettömiä vastaanottoja ajanvarauksella osa-aikaisesti
- Osa-aikaisesti ajanvarauksella näytteenottopalveluja.
Integroitu perusterveyenhuollon ja erikoissairaanhoidon osastohoidon palveluverkko
- 729 vuodeosastopaikkaa, jakautuvat seuraavasti:
- Kuopion yliopistollinen keskussairaala (KYS) 499
- Iisalmi 86
- Varkaus 55
- Siilinjärvi 35
- Suonenjoki 30
- Juankoski 24
- Liikkuvan sairaalan paikkamäärä 130 paikkaa
- Perustettavan kotiutusyksikön henkilöstövahvuus 63 henkilötyövuotta