Aluehallitus päätti käynnistää yhteistoimintaneuvottelut osana vuoden 2025 talousarvion valmistelua
Aluehallitus hyväksyi kokouksessaan 16. syyskuuta hyvinvointialuejohtajan esityksen yhteistoimintaneuvottelujen käynnistämisestä Pohjois-Savon hyvinvointialueella.
Yhteistoimintaneuvottelujen taustalla ovat henkilöstöön kohdistuvat muutokset palvelujärjestelmäuudistuksen yhteydessä sekä merkittävät säästöpaineet. Palvelujärjestelmäuudistuksen tavoitteena on paitsi luoda tulevaisuuden tarpeisiin vastaavat sosiaali- ja terveyspalvelut myös saada aikaan noin 50 miljoonan pysyvät säästöt, ja näin tasapainottaa hyvinvointialueen taloutta pitkällä tähtäimellä.
Uudistuksen myötä monen hyvinvointialueen työntekijän tehtävänkuva tai työntekopaikka muuttuu. Tällaiset muutokset tulee aina neuvotella henkilöstön kanssa yhteistoimintaneuvotteluissa. Vuoden 2025 talousarviota ei myöskään voida vahvistaa ennen kuin henkilöstöä koskevat toimenpiteet on käyty läpi yhteistoimintaneuvotteluissa.
Yhteistoimintaneuvottelujen avulla tavoitellaan 14,6 miljoonan euron säästöjä henkilöstömenoissa.
Vaikka yhteistoimintaneuvotteluissa ovat mukana myös mahdolliset henkilöstövähennykset, eli irtisanomiset, lomautukset ja osa-aikaistamiset, ne eivät ole ensisijaisia keinoja saavuttaa säästöjä.
- Päätös käynnistää yhteistoimintaneuvottelut ei tarkoita sitä, että hyvinvointialue aloittaa nyt irtisanomiset. Kysymys on ensi vuoden talousarvion laadintaan kuuluvasta välttämättömästä ja lakisääteisestä osasta. Nyt on aika yhdessä henkilöstön kanssa etsiä ratkaisuja taloutemme tasapainottamiseksi, jotta ketään ei tarvitse irtisanoa. Tämä yhteinen keskustelu on erityisen tärkeää nyt, kun meillä on pulaa henkilöstöstä eri palveluissamme, sanoo aluehallituksen puheenjohtaja Riitta Raatikainen.
- Yhteistoiminnan merkitys korostuu muutosten aikakaudella. Rakenteelliset uudistukset ovat käynnissä ja uudistusten kautta voidaan vaikuttaa myös talouden suuntaan. Taloustilanteemme on vakava, mutta ei mahdoton. Aluehallituksen päätös on kutsu yhteiseen neuvottelupöytään, painottaa hyvinvointialuejohtaja Marko Korhonen.
Yhteistoimintaneuvottelut kestävät vähintään kuusi viikkoa ajalla 26.9. – 7.11.2024. Neuvottelutulos valmistellaan aluehallituksen vahvistettavaksi arviolta 18. marraskuuta. Aluehallituksen päätöksen myötä hyvinvointialueelle asetetaan määräaikainen rekrytointikielto, joka jatkuu 31.12.24 saakka.
Lue aiemmat tiedotteet yhteistoimintaneuvottelujen valmistelusta:
Perhe- ja vammaispalveluiden uudistus etenee lausuntokierrokselle
Aluehallitus käsitteli perhe- ja vammaispalveluiden uudistusta, jolla tavoitellaan palvelurakenteen keventämistä, oman palvelutuotannon vahvistamista ja ostopalveluiden vähentämistä. Tavoitteena on palvelujen entistä vahvempi integraatio ja toimintamallien yhtenäistäminen. Digi- ja etäpalveluja kehitetään ja lisätään, kuten sähköinen perhekeskus sekä vammaispalveluiden virtuaalinen etäpäivätoiminta ja etähoivapalvelut. Tavoitteena on myös tarjota entistä varhaisempaa tukea lapsille ja perheille sekä yksilöllisempiin tarpeisiin perustuvia palveluja vammaisille henkilöille.
Keskeistä uudistuksessa on verkostotyöskentelyn vahvistaminen muun muassa kuntien, koulutuksen järjestäjien sekä järjestöjen kanssa.
Aluehallitus on asettanut perhe- ja vammaispalveluiden uudistukselle 5–10 miljoonan euron vuosittaisen kustannussäästötavoitteen. Perhe- ja vammaispalveluiden uudistuksen kustannusvaikutuslaskelmat tarkentuvat valmistelun myötä syksyn 2024 aikana.
Aluehallitus merkitsi perhe- ja vammaispalveluiden uudistuksen luonnoksen ja valmistelutilanteen tiedoksi. Aluehallitus päätti käynnistää sidosryhmien osallistamisen, jossa kuullaan syksyn aikana mm. henkilöstöä, alueen asukkaita, yrityksiä ja yhdistyksiä. Aluehallitus päätti lähettää luonnoksen lausunnoille hyvinvointialueen lautakuntiin, jaostoihin sekä lakisääteisiin ja vapaaehtoisiin vaikuttamistoimielimiin sekä aluevaltuustoryhmille, Pohjois-Savon kuntiin ja Pohjois-Savon liittoon. Lausunnot pyydetään toimittamaan 31.10.2024 mennessä Pohjois-Savon hyvinvointialueen kirjaamoon.
Hyvinvointialue järjestää kaikille avoimia perhe- ja vammaispalveluiden uudistusta käsitteleviä asukastilaisuuksia Kuopiossa, Varkaudessa ja Iisalmessa.
Lisätietoa asukastilaisuuksista löydät verkkosivuiltamme:
Lue aiemmin julkaistu tiedote perhe- ja vammaispalveluiden uudistuksesta:
Lue perhe- ja vammaispalveluiden uudistuksesta selkokielellä:
Toimitilojen jatkovuokrausperiaatteet hyväksytty: hyvinvointialue vuokraa vain tarvitsemansa tilat
Aluehallitus hyväksyi myös kunnilta ja muilta toimijoilta vuokrattujen toimitilojen jatkovuokrausperiaatteet.
Pohjois-Savon hyvinvointialueen hallinnassa on tällä hetkellä sosiaali- ja terveydenhuollon sekä pelastustoimen toimitiloja noin 450 eri toimipisteessä ja yhteensä noin 625 000 m2. Vuokrattuja tiloja on hiukan yli puolet tästä kokonaisuudesta, eli 360 000 m2. Tilat ja vuokrasopimukset siirtyivät kunnilta ja kuntayhtymiltä hyvinvointialueen aloittaessa toimintansa vuonna 2023. Vuokrasopimukset siirtyivät hyvinvointialueelle 3+1-periaatteella, eli vuokrasopimukset päättyvät vuoden 2025 lopussa, jos hyvinvointialue ei päätä käyttää yhtä lisävuotta jo sovituilla vuokrausehdoilla.
Keskeinen periaate uusissa jatkovuokrauslinjauksissa on, että hyvinvointialue vuokraa tarvitsemiansa rakennuksia vain niiltä osin kuin tiloja käytetään. Toisin sanoen hyvinvointialueen palvelut ohjaavat tilojen tarvetta ja niiden vuokrausta. Tyhjiä ja tarpeettomia tiloja ei vuokrata.
Kaikki kunnilta ja kuntayhtymiltä hyvinvointialueelle siirtyneet vuokrasopimukset tarkastellaan ja tarvittaessa neuvotellaan uusiksi vuosien 2024 ja 2025 aikana. Kuntien kanssa solmittujen 3+1 vuokrasopimusten optiovuosia ei lähtökohtaisesti käytetä. Jatkossa hyvinvointialueella tehdään pääsääntöisesti toistaiseksi voimassa olevia sopimuksia enintään 12 kuukauden irtisanomisajalla.
Aluehallituksen kokousaineisto on kokonaisuudessaan luettavissa verkkosivuillamme , jossa myös kokouksen pöytäkirja julkaistaan tarkastuksen jälkeen.