Murupolku
Tuki ja palvelut, nepsy
Paikallinen ja valtakunnallinen tuki ja palvelut
Neuropsykiatriset eli neurokehitykselliset piirteet voivat vaikuttaa elämään eri tavoin. Tukea on saatavilla niin paikallisesti kuin valtakunnallisesti eri-ikäisille ja perheille.
Valtakunnalliset liitot, kuten ADHD-liitto, Autismiliitto ja Suomen Tourette- ja OCD-yhdistys tarjoavat neuvontaa, vertaistukea, koulutuksia ja tapahtumia. Mielenterveystalo.fi puolestaan tarjoaa omahoito-ohjelmia ja tukea mielen hyvinvointiin.
Paikalliset hyvinvointialueen ja muiden palveluntuottajien palvelut Pohjois-Savossa tukevat yksilöitä, perheitä sekä ammattilaisia arjessa. Mikäli koet, että oma tai läheisesi tilanne vaatii tukea, älä jää yksin – ole yhteydessä oman alueesi sosiaali- tai terveydenhuollon ammattilaisiin yksilöllisen tuen löytämiseksi.
Esimerkiksi Sähköisen perhekeskuksen Omaperhe ja Omahelpperi tarjoavat tietoa ja tukea verkossa. Tarmoa.fi-palvelu auttaa löytämään sopivat paikalliset tukipalvelut.
Tarkempaa tietoa valtakunnallisesta tuesta ja paikallisista peruspalveluista löydät seuraavaksi.
Valtakunnallinen tuki
Haitari, paikallinen tuki, nepsy
- ADHD-liitto
- Neuvonta, kurssit, koulutukset, vertaistuki
- Autismiliitto
- Neuvonta, Vertaistuki, Koulutukset ja tapahtumat
- Ammattilaisverkosto Aunet
- Suomen Kielipolku SLI ry
- Suomen Tourette- ja OCD-yhdistys
- Vertaistuki
Omaperhe-verkkopalvelu: Omaperhe sisältää luotettavaa tietoa ja tukea perhettä suunnitteleville ja perheille. Se tarjoaa ohjeita omahoitoon ja auttaa löytämään juuri sinun perheellesi sopivia perhekeskuspalveluita.
Omahelpperi: Omahelpperiin on koottu nuorille tietoa, tukea ja palveluita elämän eri tilanteisiin, aina mielen hyvinvoinnista opiskelupaikan valintaan ja vapaa-aikaan. Avoimet chat- ja keskustelupalvelut.
Vanhemmuuden tuen työkalupakki: Vanhemmuuden tuen työkalupakki sisältää ennaltaehkäiseviä ja näyttöön perustuvia vanhemmuuden tuen menetelmiä, toimintamalleja sekä työkaluja.
Mielenterveystalo.fi -verkkopalvelusta löydät tietoa, tukea ja vinkkejä arkeen. Palvelu on maksuton eikä vaadi kirjautumista. Mielenterveystalo.fi -palvelussa olevat omahoito-ohjelmat ovat asiantuntijoiden laatimia kaikille avoimia kokonaisuuksia, joiden avulla saat tukea mielenhyvinvointiin ja kuormittaviin elämäntilanteisiin. Mielenterveystalo.fi-palvelussa on noin 60 omahoito-ohjelmaa.
Omahoito-ohjelmat sekä tietoa oireiden, elämäntilanteiden ja mielen hyvinvoinnin tukemiseen: Mielenterveystalo, omahoito
Neurokehityksellisiin haasteisiin apua tarjoavat muun muassa seuraavat omahoito-ohjelmat:
Kelan tukien ja kuntoutusten lähtökohtana on usein lääkärin asettama diagnoosi, sekä arvio ja lausunto kuntoutuksen tarpeellisuudesta.
Kelan tarjoamiin kuntoutuspalveluihin voit tutustua täältä: Kuntoutus, Kela
Lisätietoa löytyy myös kuntoutuksen pika-oppaasta: Pikaopas kuntoutukseen, Kela
Valtakunnallinen tuki, otsikko, nepsy
Paikallinen tuki
Lasten ja nuorten neurokehityksellistä oireilua selvitellään tavallisesti moniammatillisena yhteistyönä. Selvittelyt voivat käynnistyä neuvolapalveluissa tai kouluterveydenhuollossa tai opiskeluhuollossa. Tukea voi saada myös esimerkiksi varhaiskasvatuksen, koulun sekä sosiaalihuollon palveluista.
Pohjois-Savon hyvinvointialueen lasten, nuorten ja perheiden palveluiden yhteystiedot löydät täältä: Lasten, nuorten ja perheiden palvelut
Jos et tiedä mihin palveluun tai kehen ammattilaiseen tulisi olla yhteydessä, saat tukea ja ohjausta Perhekeskuksen neuvonnan ja ohjauksen puhelinpalvelusta p. 017 273 4300.
Täysi-ikäiset voivat saada tukea arjen sujuvuutta haastavien neurokehityksellisten piirteiden vuoksi esimerkiksi opiskeluhuollosta, yliopisto- tai ammattikorkeakouluopiskelijana Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiöstä, työterveyshuollosta sekä perusterveyden- tai sosiaalihuollon eri palveluista: Työikäisten sosiaalipalvelut
Jos tunnistat itselläsi arkea hankaloittavia oireita, voit ottaa yhteyttä oman alueesi sosiaali- ja terveyskeskukseen (Lääkäri- ja hoitajavastaanotot), omaan työterveyshuoltoosi tai opiskeluterveydenhuoltoosi.
Haitari, valtakunnallinen tuki, nepsy
Pohjois-Savon hyvinvointialue vastaa Pohjois-Savossa muun muassa Ensitietopäivien ja ADHD-Strategiakurssien toteuttamisesta. Hyvinvointialueen lisäksi Pohjois-Savossa toimii useita eri toimijoita, kuten järjestöjä ja yhdistyksiä, jotka järjestävät toimintaa eri-ikäisille neurokirjon henkilöille. Täältä löydät tietoa ajankohtaisista tapahtumista, ryhmistä ja vertaistuesta.
Ensitietopäivät
Pohjois-Savossa järjestetään neurokehityksellisen häiriön diagnoosin ensitietopäiviä, joissa jaetaan tietoa muun muassa diagnoosista, tukitoimista ja arjen vinkeistä. Ajankohtaisen tiedon ensitietopäivistä löydät Pohjois-Savon hyvinvointialueen tapahtumakalenterista: pshyvinvointialue.fi/tapahtumat
ADHD-Strategiakurssit
ADHD-Strategiakurssi on tarkoitettu vanhemmille, joiden lapsella tai nuorella on ADHD-diagnoosi. ADHD-Strategiakurssi on ennaltaehkäisevä ja näyttöön perustuva ryhmämuotoinen vanhempainohjausmenetelmä, joka koostuu viidestä tapaamiskerrasta. Kurssi on suunnattu 4–12-vuotiaiden lasten sekä 13–17-vuotiaiden nuorten vanhemmille. Kurssin sisältö koostuu luennoista, vertaistuellisista keskusteluista yhdessä muiden vanhempien kanssa sekä käytännön harjoituksista.
ADHD-Strategiakurssin tavoitteena on syventää vanhempien ymmärrystä ADHD:sta, ja sen vaikutuksista lapsen tai nuoren toimintakykyyn sekä vahvistaa vanhempien valmiuksia tukea lastaan käytännönläheisin strategioin.
Seuraavan alkavan strategiakurssin löydät Pohjois-Savon hyvinvointialueen tapahtumakalenterista: pshyvinvointialue.fi/tapahtumat
Vanhempien Akatemian® maksuttomat verkkokurssit vanhemmille, joiden lapsilla (4–12-vuotta) on ADHD: Vanhempien Akatemia® - Nuorten Ystävät
Lisätietoa ADHD-strategiamenetelmästä: ADHD-liitto, strategiamenetelmä
Järjestöt ja yhdistykset tarjoavat neuvontaa, tietoa, tapahtumia sekä vertaistukea.
Pohjois-Savon alueella toimivia paikallisiaADHD-liiton sekä Autismiliiton jäsenyhdistyksiä ovat Eijsveikeet ry, Ylä-Savon Autismiyhdistys ry sekä Varkauden Seudun Nepsyt ry.
Eri liittojen ja järjestöjen järjestämiin palveluihin ja tapahtumiin voit tutustua tarkemmin Tarmoa-palvelussa.
Tarmoa – hyvinvointia arkeen-palveluhaku: Tarmoa-palvelussa voit tehdä hyvinvointikartoituksen sekä löytää kartoituksen avulla sinulle sopivat paikalliset tapahtumat ja palvelut.
Ohjaamot: matalan kynnyksen monialainen yhteispalvelu. Tarjoaa kaikille alle 30-vuotiaille maksutonta neuvontaa, ohjausta ja palveluita, joiden tarkoituksena on edistää nuorten opiskelumahdollisuuksia, työllistymistä, toimintavalmiuksia sekä hyvinvointia. (Iisalmi, Kuopio, Suonenjoki ja Varkauden seutu)
Kirjaston nepsy-nurkka: maksutonta tietoa ja vinkkejä neurokirjon arkeen. (Kuopio ja Varkaus)
Kuvituskuva, valtakunnallinen ja paikallinen tuki, nepsy