Murupolku
Syövän jatkohoito leikkauksen jälkeen, gynekologiset syövät, naistentautien palvelut
Syövän jatkohoito leikkauksen jälkeen
Patologin lopulliset vastaukset valmistuvat muutamassa viikossa leikkauksesta. Viimeistään siinä vaiheessa tiedämme, tarvitsetko liitännäishoitoa syövän takia. Joskus leikkaus yksin on riittävä hoito.
Joskus tiedämme jo leikkauslöydöksen ja patologin leikkauksen aikaisen pikatutkimuksen perusteella, että liitännäishoidoille on tarvetta. Niissä tapauksissa saatetaan suunnitella jo kotiutumisvaiheessa hoitojen jatkot valmiiksi.
Lopullisten vastausten tultua sinulle ilmoitetaan vastaukset ja kerrotaan jatkohoidosta, mikäli niistä ei ole päätetty jo aikaisemmin. Soitamme sinulle heti kun vastaukset ja jatkot on selvillä.
Solunsalpaajahoito ja muut lääkehoidot
Solunsalpaajat eli sytostaatit ovat lääkeryhmä, jotka vaurioittavat soluja siten, että ne eivät pysty enää jakautumaan ja kuolevat. Nämä lääkkeet vaurioittavat soluja juuri jakautumisvaiheessa ja siksi on niillä vaikutusta myös elimistön normaaleihin nopeasti jakautuvin soluihin (esim. nopeasti uusitutuvat verisolut).
Aikoinaan sivuvaikutukset olivat melko iso ongelma. Oireenmukaisen hoidon lääkkeitä on kuitenkin kehitelty paljon parin vuosikymmenen aikana, ja esimerkiksi pahoinvointi saadaan yleensä melko hyvin kuriin.
Sytostaattihoidot annetaan yleensä tiputuksena laskimoon polikliinisella käynnillä. Lisäksi on vähemmän käytössä suun kautta otettavia lääkkeitä. Käytössä on erilaisia lääkkeitä ja erilaisia hoitokokonaisuuksia, mutta useimmiten potilaalla on 1 - 2 hoitopäivää kolmen viikon välein. Näitä hoitosyklejä on yhteensä 6 - 9.
Sytostaattihoidot annetaan potilaille yleensä lähimmässä keskussairaalassa kotipaikkakunnan mukaan. KYSissä hoidetaan pohjoissavolaiset potilaat. Sytostaattihoidot annetaan Sädesairaalan infuusioyksikössä.
Sädesairaala on vuonna 2015 valmistunut uusi ja nykyaikainen sairaalarakennus. Infuusioyksikön yhteydessä on gynekologin vastaanottohuone ja hoitajan huone. Infuusioyksikössä hoito voidaan toteuttaa noin kello 16 asti, jonka jälkeen mahdollinen infuusion jatko tai 24 tunnin infuusion jatkohoito tapahtuu naisten osastolla pääsairaalan C-aulan kahdeksannessa kerroksessa.
Sädehoito
Gynekologisissa syövissä voidaan käyttää säteilyä joko liitännäishoitona leikkauksen jälkeen tai tietyissä tapauksissa leikkauksen sijasta, usein yhdistettynä sytostaattihoitoihin. Tavallisen ulkoisen sädehoidon lisäksi (säteilylähde liikkuu kehon ulkopuolella) on gynekologiassa käytössä myös ontelon- ja kudoksen sisäinen sädehoito (lähisädehoito, tykösädehoito, brakyhoito).
Ulkoista sädehoitoa annetaan pieninä päivittäisinä annoksina (arkipäivinä) useamman viikon ajan. Nämä hoidot suunnittelevat syöpälääkärit. Sädetys on sinällään kivuton ja melko helppo hoito, mutta pitkän hoidon aikana esille voi tulla sivuvaikutuksia. Gynekologiassa yleensä käytetty pikkulantion sädetys voi aiheuttaa suolen ärsytystä, ripulia tai rakon ärsytystä.
Jossain tapauksissa ulkoisen sädehoidon lisäksi potilas saa kerran viikossa sytostaattia pienellä annooksella. Tässä yhteydessä sytostaatin rooli on herkistää syöpäsoluja säteilylle. Tätä hoitoa sanotaan kemosädehoidoksi ja se on käytössä kohdunkaula-, ulkosynnytin- ja emätinsyövissä.
Lähisädehoito kohtusyövän liitännäishoitona – tätä hoitoa annetaan tietyissä tapauksissa kohtusyövän leikkauksen jälkeen. Säteilylähde laitetaan emättimeen ja emättimen yläosaan annetaan sädehoitoa. Hoitoa annetaan joka toinen päivä kolme kertaa viikon aikana ja se on hyvin siedetty.
Jos kohdunkaulan syöpä on levinnyt jo kohdunkaulan ulkopuolelle, on hoitona sädehoito. Hoito alkaa ulkoisella kemosädehoidolla, jota täydennetään lähisädehoidolla.
Seuranta
Hoitojen jälkeen olet seurannassa 3 - 5 vuotta. Pohjois-Savon alueen potilaiden seurannat tapahtuvat KYSissä. Muista keskussairaaloista tänne leikkaukseen tai sädehoitoon tulleiden potilaiden seuranta on omassa kotisairaalassa. Seurannat ovat taudin mukaan joko kontrollikäyntejä naisten poliklinikalla tai säännöllisiä puhelinkontakteja poliklinikan syöpäsairaanhoitajalle. Hän kartoittaa mahdollisia taudin uusimisen oireita ja varaa tarvittaessa ajan lääkärille.