Raskaudenkeskeytykset, eteläinen alue
Raskaudenkeskeytysten puhelinasiointi eteläisellä alueella: Varkaus, Leppävirta, Joroinen.
Katso kartalta
Pohjois-Savon hyvinvointialueella raskaudenkeskeytystä pyytävä henkilö ottaa ensin yhteyttä oman alueensa seksuaaliterveysneuvolaan. Lääkkeellisiä raskaudenkeskeytyksiä tehdään asuinalueestasi riippuen Iisalmen, KYSin ja Varkauden naistentautien poliklinikalla. Tarvitset asiointiin lähetteen, jonka saat oman alueesi seksuaaliterveysneuvolasta. Ennen raskaudenkeskeytystä, on tärkeää suunnitella jatkossa käytettävä raskauden ehkäisymenetelmä.
Mikäli raskauden kesto on alle 10 viikkoa, olet perusterve, täysi-ikäinen ja päätöksestäsi varma, raskaudenkeskeytys voidaan yleensä toteuttaa lääkkeellisesti kotona. Osalle keskeytyslääkkeet voivat aiheuttaa pahoinvointia, ripulia, huimausta ja päänsärkyä. Myös vuodon määrä sekä kipujen voimakkuus voivat yllättää. Kotona raskauden keskeytyksessä on oltava mukana toinen, täysi-ikäinen aikuinen, joka tietää ja ymmärtää mistä toimenpiteessä on kysymys.
Yli 10 raskausviikon keskeytykset tehdään sairaalassa. Raskausviikoilla 12+1 - 20+0 keskeytyksiin vaaditaan Valviran lupa, joka haetaan raskauden keston varmistuttua. Lääkkeellisessä keskeytyksessä sairausloman tarve on yleensä 2-3 päivää. Raskaudenkeskeytykseen liittyvää kipua pystytään lääkitsemään tehokkaasti.
Päätös keskeytyksestä voi olla vaikea, mutta keskusteluapua on saatavilla oman paikkakuntasi seksuaaliterveysneuvolasta tai kriisikeskuksesta (Kuopio). Päätös keskeytyksestä on tehtävä henkilökohtaisesti, oma elämäntilanteesi ja voimavarasi huomioiden.
Raskaudenkeskeytyksen jälkitarkastus tehdään 2-3 viikon kuluttua kotona virtsatestillä. Saat testin mukaasi keskeytysyksiköstä. Vaihtoehtona on verikoe, jos virtsatestin tekeminen ei onnistu. Testiä varten tarvitset lähetteen keskeytysyksiköstä. Jälkitarkastus kotona pyritään suorittamaan ennen raskausviikkoa 12+0, jotta epäonnistunut keskeytys voidaan havaita ja hoitaa ajoissa. Epätäydelliseen keskeytykseen voi viitata positiivinen virtsatesti tai yli 4-6 viikkoa kestävä vuoto. Ota silloin yhteyttä yksikköön, missä raskaudenkeskeytys on hoidettu.
Raskaudenkeskeytys suunnitellaan Pohjois-Savon hyvinvointialueella naistentautien poliklinikkakäynnillä. Tarvitset asiointiin lähetteen, jonka saamiseksi ota yhteyttä oman alueesi seksuaalineuvolaan.
Valitse paikkakunta ja saat näkyviin yhteystiedot, sähköiset palvelut ja muut palveluun liittyvät tiedot.
Valitse paikkakunta
Valittuna: Kaikki
Raskaudenkeskeytysten puhelinasiointi eteläisellä alueella: Varkaus, Leppävirta, Joroinen.
Joroinen, Leppävirta, Varkaus
Raskaudenkeskeytysten puhelinasiointi keskisellä alueella: Juankoski, Kaavi, Kuopio (pois lukien Karttula, Maaninka, Nilsiä) ja Tuusniemi.
Kaavi, Kuopio, Tuusniemi
Raskaudenkeskeytysten puhelinasiointi koillisella alueella: Lapinlahti, Nilsiä, Maaninka, Siilinjärvi, Vuorela.
Maaningan neuvola on suljettu perjantaisin 1.3.2024 alkaen toistaiseksi.
Lapinlahti, Siilinjärvi
Raskaudenkeskeytysten puhelinasiointi läntisellä alueella: Karttula, Keitele, Pielavesi, Rautalampi, Suonenjoki, Tervo, Vesanto
Keitele, Pielavesi, Rautalampi, Suonenjoki, Tervo, Vesanto
Raskaudenkeskeytysten puhelinasiointi pohjoisella alueella: Iisalmi, Kiuruvesi, Rautavaara, Sonkajärvi, Vieremä.
Iisalmi, Kiuruvesi, Rautavaara, Sonkajärvi, Vieremä
Omaperhe on kansallinen verkkopalvelu, joka kokoaa kaiken perheille tarkoitetun tiedon, tuen ja palvelut yhteen paikkaan verkossa. Se tukee Perhekeskus-palvelukokonaisuutta. DigiFinland toteuttaa palvelun yhdessä kumppaneiden kanssa.
Omaperhe sivuston sisältö koostuu asiantuntijatiedosta eri muodoissa, itsehoito- ja omatoimiohjeista sekä asukkaan ohjauksista fyysisten ja sähköisten palveluiden pariin. Omaperhe on asiointikanava, joka kokoaa perhekeskustyöhön liittyen yhteen kansallisten toimijoiden, hyvinvointialueiden, Helsingin kaupungin, kuntien, 3. sektorin ja seurakuntien palveluja.
Omaperhe sivustolla olevat palvelusuositukset tulevat Suomi.fi palvelutietovarannosta. DigiFinland ei vastaa palvelutietovarannossa olevista tiedoista, vaan ne ovat palveluntuottajan vastuulla. DigiFinland ei myöskään vastaa kolmannen osapuolen tuottamasta tai julkaisemasta materiaalista, johon Omaperhe-palvelusta on linkki.
Muualla verkossa:
Tietoa Pohjois-Savon hyvinvointialueen palveluista: