Bannerikuva, Maahanmuuttaneiden hoiva-avustajakoulutus ovena työelämään: Oksana Blahovisnan rohkeus ja oppimisen halu on huomattu Onnimannissa

Murupolku
Oksana Blahovisnan rohkeus ja oppimisen halu on huomattu Onnimannissa
Maahanmuuttaneiden hoiva-avustajakoulutus ovena työelämään: Oksana Blahovisnan rohkeus ja oppimisen halu on huomattu Onnimannissa
Teksti ja kuvat: Anu Kähkönen, Savon Ammattiopisto
Eletään talven ensimmäisiä pakkaspäiviä. Lumi narskuu askelten alla, ja taivas on hetken ajan kirkkaan sininen. Iltapäiväksi on enteilty myrskylukemia. Kun avaa oven ja astuu sisään puusta rakennettuun yksikköön, ennustetusta myräkästä ei ole tietoa. Vastassa on lämpöä ja hymyjä. Lähestyvän joulun voi lähes aistia tunnelmasta: Kenties ikkunalaudoille asetellaan olkipukkeja ja sisään kannetaan joulukuusi ja koristellaan se valoin. On helppo kuvitella talossa kuuluva kulkusten kilkatus ja haistaa joulun tuoksut.
Onnimannin ovet ovat avoinna
Iisalmen kauniissa maisemissa sijaitseva palvelutalo Onnimanni on tarjonnut ikäihmisille turvallisen asuinympäristön jo kolmen vuosikymmenen ajan. Onnimanni on koti noin kahdellekymmenelle seniorille ja työpaikka sairaanhoitajille, lähihoitajille ja hoiva-avustajille. Miljöönä palvelutalo huokuu erityistä tunnelmaa, mutta sen erityisyys ulottuu myös työyhteisöön: Onnimanni on esimerkki työpaikasta, josta moni voisi ottaa oppia.
– Olemme aina ottaneet avoimin mielin erilaisista taustoista tulevia työntekijöitä vastaan, kertoo paikan esihenkilö Riikka Hujanen.
Opiskelen, koska haluan tehdä töitä. Haluan myös oppia suomen kielen mahdollisimman nopeasti.
Oksana Blahovisna
Sanoille on myös katetta, kun Hujanen ja lähihoitaja Päivi Hartikainen intoutuvat muistelemaan, ketä kaikkia heillä onkaan vuosien aikana ollut: eri kautta tulleita työkokeilijoita, maahanmuuttaneita heikolla suomen kielen taidolla ja onpa talossa ollut kielikylpyläinen opettelemassa suomen kieltä, vaikka hänellä ei hoitoalaa edes opiskellut. Onnimannilaiset haluavat antaa ihmisille mahdollisuuden kukoistaa.
– Meille saa tulla tutustumaan niin alaan kuin kieleen, vakuuttaa Hujanen.
Loppusyksyn ajan Onnimannin arkea on ollut rikastuttamassa Oksana Blahovisna, joka opiskelee hoiva-avustajaksi Savon ammattiopiston Iisalmen kampuksella. Blahovisna muutti Suomeen Ukrainasta kaksi ja puoli vuotta sitten. Ensin hän oli vuoden töissä kasvihuoneella ja hoiva-avustajan opinnot hän aloitti vuosi sitten.
– Opiskelen, koska haluan tehdä töitä. Haluan myös oppia suomen kielen mahdollisimman nopeasti.
Blahovisna opiskelee maahanmuuttaneille suunnatussa hoiva-avustajakoulutuksessa. Koulutuksen mahdollistaa Savon ammattiopiston Sotex-hanke, jonka tavoitteena on mahdollistaa maahanmuuttaneille nopea väylä työelämään. Opiskelijoiden tukena on ammatillisia opettajia, S2-opettajia ja maahanmuuttajaohjaajia. Opintoihin sisältyy työelämässä oppimisen jaksoja työpaikoilla.
Työskentely Onnimannissa on ollut Blahovisnan mieleen. Hän on tuntenut olonsa tervetulleeksi heti alusta lähtien ja on saanut apua ja tukea muilta työntekijöiltä.
– Kommunikointi onnistuu, kun puhumme selkeästi ja rauhallisesti. Käytämme myös Google-kääntäjää arjen apunamme, kertoo myös Blahovisnan työpaikkaohjaajana toimiva Hartikainen.
Päivi Hartikainen (oik.) kehuu Oksana Blahovisnan asennetta.
Eläköityminen, mutta erityisesti ihmisyys
Palvelutalo Onnimannissa on jo kauan ymmärretty kaksi tärkeää asiaa. Ensinnäkin ihmiset siirtyvät työvuorolistoilta kiihtyvää tahtia eläkepäivien viettoon. Toisekseen monikulttuurisuus on nykypäivää myös työelämässä. Onnimannissa maahanmuuttajia ei nähdä vain ratkaisuna henkilöstövajeeseen, vaan heidän työhönottonsa kumpuaa aidosta halusta tukea heidän sopeutumistaan ja juurtumistaan uuteen kotimaahansa.
Monista maahanmuuttajataustaisista oikein huokuu kunnioitus ikäihmisiä kohtaan. Aina ei tarvitse olla yhteisiä sanoja, sillä non-verbaaliset keinot kertovat enemmän.
Riikka Hujanen
Esihenkilö Riikka Hujanen korostaa, että eri kulttuuritaustoista tulevat työntekijät rikastuttavat työyhteisöä ja tarjoavat uusia näkökulmia – samalla he muistuttavat, miten hyvin asiat meillä Suomessa ovat. Lisäksi kulttuurien erilaiset tavat kohdata ikäihmisiä tuovat arvokasta oppia kaikille.
– Monista maahanmuuttajataustaisista oikein huokuu kunnioitus ikäihmisiä kohtaan. Aina ei tarvitse olla yhteisiä sanoja, sillä non-verbaaliset keinot kertovat enemmän.
Maahanmuuttaneiden kohtaaminen on Onnimannissa luontevaa ja uudet työntekijät omaksuvat työyhteisön monikulttuurisuuden osana työtä. Hartikainen ja Hujanen kokevat oman työyhteisönsä vahvuudeksi kyvykkyyden asettua toisen asemaan: jos me itse olisimme keskellä vierasta kulttuuria ja kieltä, miten haluaisimme tulla silloin kohdelluksi?
Hoiva-avustajille riittää töitä
Hoiva-avustajan työtehtävät kattavat asiakkaiden perushoidon ja avustamisen arjen askareissa. Työpäivään voi sisältyä kaikkea ruokahuollosta ja vaatteidenvaihdosta ulkoiluun ja viriketoimintaan. Onnimannissa asukkaat pääsevät nauttimaan myös ympäröivän luonnon tarjoamista mahdollisuuksista – läheisen Kangaslammen rannalla saatetaan jopa narrailla kaloja.
Hoitotyössä tärkeimmiksi hoiva-avustajan ominaisuuksiksi Hartikainen nostaa empaattisuuden, sosiaalisuuden ja hienovaraisen lähestymistavan. Ei saa olla liian päällekäyvä, Hartikainen sanoo. Oksana Blahovisna taitaa olla kaikkea tätä ja paljon enemmän, sillä Hujasen ja Hartikaisen kehuista hoiva-avustajakokelaalle ei meinaa tulla loppua.
– En ole koskaan tavannut Oksanan kaltaista. Haluat oppia suomen kielen ja teet valtavasti töitä sen eteen. Olet innokas, motivoitunut ja aktiivinen, sanoo Hujanen kohdistaen sanat suoraan Blahovisnalle.
Hartikainen nyökyttelee vieressä ja lisää joukkoon rohkeuden. Myös asiakkaat ovat ottaneet Oksanan lämpimästi vastaan.
– Oksana on saanut paljon kiitosta niin asiakkailta kuin työntekijöiltä.
Iisalmen kodissa Blahovisnan kanssa asuu hänen äitinsä ja täysi-ikäiset lapsensa sekä kaksi lapsenlasta, ja kotikielenä he puhuvat ukrainaa. Suomen kieltä hän opiskelee kuuntelemalla, lukemalla ja katsomalla. Lastenlapsilleen hän lukee selkeällä suomella kirjoitettuja lastenkirjoja, ja samalla oppii itse.
Blahovisnan työssä oppimisen jakso Onnimannissa päättyy marraskuun loppuun, ja opinnot ovat muutenkin jo loppusuoralla. Valmistumisen jälkeen hänellä on toiveena alan työpaikka.
– Koulutetuille hoiva-avustajille on töitä nyt ja tulevaisuudessa, vakuuttaa Hujanen.
Maahanmuuttaneille nopea väylä työelämään
Savon ammattiopiston Sotex-hanke tarjoaa maahanmuuttaneille joustavan väylän kouluttautua hoiva-avustajiksi. Napakka ja tehokas koulutus on nopea väylä työelämään.
– Olemme mahdollistaneet hoiva-avustajaopinnot 39 opiskelijalle. Koulutuksia on ollut Iisalmen, Kuopion Savilahden ja Varkauden kampuksilla, kertoo opettaja ja hankepäällikkö Jaana Heiskanen.
Opiskelijoiden tukena ovat ammatilliset opettajat, S2-opettajat ja maahanmuuttajaohjaajat. Lisäksi hanke kehittää työpaikkaohjaajien valmiuksia ohjata maahanmuuttaneita opiskelijoita. Ohjaajien kanssa on käyty läpi haasteita ja etsitty niihin ratkaisuja, mikä on Heiskasen mukaan tärkeä osa hankkeen onnistumista.
– Yhdessä olemme miettineet ratkaisuja ja toimintamalleja. Olemme myös hyödyntäneet tulkkipalveluja.
Savon ammattiopisto on järjestänyt kieli- ja kulttuuritietoisuuskoulutuksia, jotka tarjoavat käytännönläheisiä työkaluja selkeään viestintään ja tukevat työyhteisöjä monikulttuuristuvassa ympäristössä.
Hanke toteutetaan 12.4.2023–28.2.2025, ja sen rahoittaa Jatkuvan oppimisen ja työllisyyden palvelukeskus Jotpa.
Sotex-hanke on Jatkuvan oppimisen ja työllisyyden palvelukeskuksen rahoittama. Palvelukeskus edistää työikäisten osaamisen kehittämistä ja osaavan työvoiman saatavuutta. Palvelukeskuksen toimintaa ohjaavat opetus- ja kulttuuriministeriö sekä työ- ja elinkeinoministeriö.