Brakyhoito, gynekologiset syövät, naistentautien palvelut

Brakyhoito


Koska pelkkä ulkoinen kemosädehoito ei riitä pitämään kohdunkaulan kasvainta kurissa, on maailmalla kehitetty välineitä, joilla pystyy antamaan paikallisesti kasvaimeen huomattavasti isompia säteilyannoksia. Helpoin tapa on asettaa säteilylähde kohdunkaulaa vasten ja kohdun sisälle, mutta tälläkään tavalla ei ylletä usein riittäviin säteilyannoksiin kohdunkaulan vieruskudoksiin. Enemmän kohdunkaulan brakyhoidoista voi lukea seuraavista artikkeleista: Paikallisesti edenneen kohdunkaulasyövän hoito  ja "Mitä jos minun elämä onkin tässä?" .

Kohdunkaulan kudoksensisäisessä hoidossa eli brakyhoidossa laitamme kohdunkaulan ympärille onttoja muovineuloja, joita pitkin säteilylähde liikkuu. Näin pystymme antamaan säteilyä suoraan syöpäkasvaimen sisälle.

Olemme panostaneet brakyhoitoon useamman vuoden ajan. Dosentti Maarit Anttila innostui menetelmästä yli kymmenen vuotta sitten. Yhdessä sairaalafyysikko Jan-Erik Palmgrenin kanssa he hakivat oppia Itävallasta Wienin koulukunnasta, hankkivat välineet, pystyttivät systeemin ja kouluttivat osaavan tiimin.

Hoidon onnistumiseen tarvitaan lääkärin ja fyysikon lisäksi perehtyneitä sädehoidon hoitajia, röntgenlääkäreitä ja anestesiapuolen henkilökuntaa. Vuosien varrella systeemi on hioutunut ja kokemusta on kertynyt. Nykyään sairaalamme kohdunkaulan sädehoidon tiimi palveleekin itäsuomalaisten lisäksi kohdunkaulansyöpäpotilaita ympäri maan.

Lähete kohdunkaulan syövän lähisädehoitoon tulee potilaan omasta yliopistosairaalasta. Ulkoinen kemosädehoito hoidetaan ensiksi omassa yliopisto- tai keskussairaalassa. Järjestämme hoidon KYSissä heti tuon hoidon jatkeeksi.

Lähisädehoito annetaan yleensä kahtena peräkkäisenä viikkona, kaksi hoitokertaa kummallakin viikolla. Hoito suunnitellaan yksilöllisesti ja se voidaan toteuttaa myös peräkkäisinä päivinä. Hoitojen aikana olet naistenosastolla 141612, joka sijaitsee pääsairaalan kahdeksannessa kerroksessa. Kahden hoitojakson välillä pääsee käymään kotona tai välipäivät voi olla myös Kuopiossa potilashotellissa.

Lähemmin hoidon toteutuksesta pystyt lukemaan sairaanhoitajaopiskelijoiden tekemästä potilasoppaasta. Lähisädehoidon jälkeen lähetämme yhteenvedon hoidosta lähetteen antaneeseen sairaalaan. Siellä tehdään jatkossa seurannat ja myös sytostaattihoidot, jos niille on tarvetta.

Lisätietoja, brakyhoito, gynegologiset syövät, naistentautien palvelut