Endometrioosi, Naistentautien palvelut

Endometrioosi

Endometrioosi eli kohdun limakalvon sirottumatauti on hedelmällisessä iässä olevien naisten sairaus, joka aiheuttaa yksilöllisesti kipuja tai lapsettomuutta. Endometrioosia voi löytyä kohdun takaa, munasarjoista, vatsakalvolta ja joskus suolesta, virtsarakosta tai palleasta. Erikoissairaanhoidossa varmistetaan aina ensin oikea diagnoosi hyvän hoidon valitsemiseksi.

Endometrioosi on riippuvainen (naishormoni) estrogeenista ja yleensä tätä pitkäaikaissairautta hoidetaan hormonihoidoin ja kipulääkityksellä.

Endometrioosileikkauksia tehdään, kun kipuja on hormonihoidoista huolimatta, potilaalla on vaikeita suoli-tai rakko-oireita tai munasarjan endometriooma kasvaa suureksi. Ne tehdään lähes aina laparoskopialla tai robottileikkauksellaharvoin avoleikkauksella eli laparotomiallaKYSissä leikataan myös vaativaa endometrioosikirurgiaa. Tarvittaessa leikkaushoitoon osallistuu gynekologin lisäksi vatsakirurgi (gastrokirurgi) tai virtsaelinkirurgi (urologi).

Kipu

Kuukautiskivut alkavat endometrioosipotilaalla usein jo ennen kuin vuoto alkaa. Kipua voi olla myös muulloin kuin kuukautisten aikana. Yhdyntäkivut syvällä lantionpohjassa, ulostamiskivut ja tärinäkivut voivat olla endometrioosiin liittyviä.

Kipua lääkittäessä pyritään estämään kipuvälittäjäaineiden, prostaglandiinien vapautuminen endometrioosikudoksesta. Siksi suositeltavimpia kipulääkkeitä ovat tulehduskipulääkkeet (esim. ibuprofeiini, ketoprofeiini, naprokseeni). Tulehduskipulääkkeen lisäksi voidaan käyttää parasetamolia ja joskus myös vahvempia kipulääkkeitä (esim tramadoli).

Hankalissa endometrioosikivuissa hoitoon osallistuu moniammatillinen ryhmä, johon kuuluu lääkäreiden lisäksi fysioterapeutti, seksuaaliterapeutti ja kiputyöryhmä. Toisinaan kivun hoidossa käytetään esimerkiksi neuromodulaatiota eli hermoston toiminnan säätelyä.

Lapsettomuus

Endometrioosiin saattaa liittyä lapsettomuutta, muttei kaikilla potilailla. Lapsettomuus voi olla myös endometrioosin ainoa oire. Jos raskaus ei ole alkanut puoleen vuoteen, voivat lapsettomuustutkimukset olla aiheen. Tarvittaessa tutkimuksia ohjelmoidaan jo aiemmin.

Endometrioosin hormonihoidot estävät raskauden luonnollisen alkamisen. Endometrioosin vaikeuden ja pariskunnan toiveiden mukaisesti lapsettomuushoitovaihtoehtoina voivat olla kevyemmät ovulaatiotukihoidot liitettynä mahdollisesti inseminaatioon tai koeputkihedelmöityshoidot.

Mikäli endometrioosi on vaikuttanut munanjohdinten toimintaan, on koeputkihedelmöityshoito paras vaihtoehto. Leikkaushoito voi tulla kysymykseen, jos munasarjoissa on suuria endometrioomia, jotka haittaavat hedelmöityshoitoja.

Sijainti

Endometrioosi voi esiintyä

  • pinnallisina pesäkkeinä vatsakalvon tai vatsaontelon kudosten pinnalla
  • suklaakystana eli endometrioomana munasarjoissa
  • syvänä endometrioosina, joka sijaitsee usein kohdun takapinnalla, kohdun ja peräsuolen välissä, suolen pinnalla, virtsarakon pinnalla tai virtsarakkoon kasvaen, endometrioosi voi kasvaa myös emättimen seinämän läpi.
  • palleassa ja ylävatsalla

Diagnoosi

Endometrioosidiagnoosin varmistamiseksi kartoitetaan ensin oireita: kipupäiväkirjaa on hyvä pitää enne vastaanotolle tuloa. Gynekologisessa tutkimuksessa tunnustellaan ja kuvataan ultraäänellä, missä tautia on.

Näiden löydösten perusteella ratkaistaan:

  • aloitetaanko hormonihoito
  • tarvitaanko lisää kuvantamista esim. magneettikuvauksella
  • tarvitaanko leikkaushoitoa: leikkaushoitoja suunnitellaan moniammatillisesti gynekologin, röntgenlääkärin, vatsaelinkirurgin ja urologin yhteistyönä  
  • millaista kivun hoitoa tarvitaan 

Endometrioosin hoito

Endometrioosin ensisijainen hoito on lääkehoito. Koska endometrioosi on hormoniriippuvainen sairaus, hoito perustuu hormoneihin.

Keltarauhashormonilla (pillereinä, hormonikierukkana tai keltarauhastabletteina) pyritään pitämään kuukautisvuodot niukkoina ja rauhoittamaan endometroosin aktiivisuutta ja kasvua.

Yhdistelmäehkäisypillereitä, -rengasta tai -laastaria voidaan myös käyttää endometrioosin hoitoon. Silloin näitä käytetään useampi jakso peräkkäin ilman taukoja ja saadaan kivulias vuoto tulemaan harvemmin.

Joskus endometrioosin hoidossa käytetään voimakasta lääkkeellistä hormonihoidon salpausta (GnRh-analogit, aromataasi-inhibiittorit).

Lääkityksen tarve on yleensä pitkäaikainen ja myös leikkauksen jälkeen käytetään hormonihoitoa endometrioosin uusiutumisen ehkäisemisessä.

Joskus laparoskopia tehdään diagnoosin varmistamiseksi, ja tällöin voidaan tehdä myös endometrioosipesäkkeiden poisto samassa yhteydessä.

Leikkauksessa pyritään poistamaan endometrioosipesäkkeet mahdollisimman täydellisesti, palauttamaan normaali anatomia irrottelemalla mahdollisuuksien mukaan endometrioosin aiheuttamia kiinnikkeitä ja poistamaan isot munasarjojen endometrioomat.

Osa laparoskooppisista endometrioosileikkauksista on laaja-alaisia ja sairaalahoidonpituus ja sairasloman pituus ovat hyvin yksilöllisiä. Näistä asioista sovitaan leikkauksen suunnittelukäynnillä naistenpoliklinikalla.

Laparoskopiassa potilas on aina yleisanestesiassa (nukutus). Vatsaontelo täytetään hiilidioksidikaasulla. Se voi aiheuttaa toimenpiteen jälkeen hartiapistosta ja/tai kipua pallean seudussa. Kipu helpottuu yleensä 2-3 päivässä. Kipua voi lievittää ilman reseptiä saatavilla särkylääkkeillä ja asentohoidolla (puoli-istuva asento). Toimenpiteen jälkeen voi ilmetä myös ilmavaivoja ja vatsan turvotusta.

Haavat vatsalla ovat pienet (noin 1 cm) ja ne suljetaan itsestään sulavilla ompeleilla. Haavateippi poistetaan toimenpiteen jälkeisenä päivänä. Haavojen paranemista edistää normaali päivittäinen suihkussa käynti.

Osassa endometrioosin laparoskooppisista leikkauksista käytetään leikkausrobottia. Erityisesti vaikeaa ja syvää endometrioosia ja suoliresektioita vaativaa endometrioosikirurgiaa tehdään robottiavusteisesti.

Avoin leikkaus eli laparotomia tarkoittaa vatsaontelon avaamista potilaan ollessa yleisanestesiassa (nukutus). Tätä leikkausmenetelmää tarvitaan harvoin. Sairaalahoidon keston on yleensä 3 vuorokautta. Iholle tulee poistettavat ompeleet, jotka poistetaan 7-10 päivän kuluttua. Vatsa on yleensä kipeä ja sairauslomaa tarvitaan noin 4 viikkoa.

Endometrioosileikkauksessa laparotomiaa voidaan käyttää, kun tarvitaan vaikeiden kiinnikkeiden poistoa ja suolen endometrioosin leikkaushoito vaatii suoliavanteen tekemistä.

Lisätietoa, endometrioosi, naistentautien palvelut

Lisätietoa muualla verkossa