Endokrinologian ja kliinisen ravitsemuksen palvelut
Endokrinologian ja kliinisen ravitsemuksen poliklinikka
Yksikössämme toimivat diabetespoliklinikka, endokrinologian poliklinikka sekä ravitsemus-, lihavuus- ja syömishäiriöpoliklinikat.
Poliklinikkavastaanottoja pitävät erikoislääkärit, erikoistuvat lääkärit, ravitsemusterapeutit ja sairaanhoitajat, jotka toimivat diabeteshoitajina. Lisäksi konsultoimme KYSin muita poliklinikoita, vuodeosastoja ja hyvinvointialueen muita yksiköitä.
Hyödynnämme hoidossa teknologiaa ja etäpalveluja silloin kun se edistää hoitoa, esimerkkinä diabetes-digihoitopolku. Hoidamme potilaita 16-ikävuodesta alkaen.
Diabetes ja aineenvaihduntasairaudet
Suurin osa hoidossamme olevista diabeetikoista eli noin 850 henkilöä sairastaa tyypin 1 diabetesta. Heistä 300:lla on insuliinipumppuhoito ja muiden hoitomuotona on monipistosinsuliinihoito. Raskaana olevien diabeetikoiden hoito tapahtuu yhteistyössä naisten poliklinikan kanssa Kaarisairaalassa.
Suurimmat potilasryhmät diabeteksen lisäksi ovat
• kilpirauhasen liikatoiminta
• kilpirauhassyöpä
• kalsiumaineenvaihdunnan häiriöt
• osteoporoosi
• aivolisäkesairaudet
• lisämunuaisten sairaudet
Aineenvaihduntasairauksiin kuuluu myös harvinaissairauksia.
Ravitsemus
Monissa sairauksissa ravitsemus on osa hoitoa, joissakin sairauksissa ainoa hoito (mm. keliakia).
Tavallisimpia sairauksia tai tiloja, joiden hoidossa ravitsemuspoliklinikan palveluja käytetään ovat
• vajaaravitsemus
• munuaistaudit
• tyypin 1 diabetes
• lihavuus
• syömishäiriöt
• kirurgiset potilaat
• neurologiset sairaudet
• syöpätaudit
• ruoansulatuskanavan sairaudet
• letkuravitsemuspotilaat
Sairauteen liittyvän vajaaravitsemuksen tunnistaminen ja hoito on keskeinen ravitsemushoidon painopistealue, johon ravitsemusterapeutit osallistuvat aktiivisesti yhdessä muun hoitohenkilöstön kanssa.
Lihavuuspoliklinikalla hoidetaan sairaalloista lihavuutta (BMI yli 40 m2) ja vaikeaa lihavuutta (BMI 35–40 kg/m2, erityistilanteissa < 35 kg/m2) silloin, kun siihen liittyy sairauksia, joita myös hoidetaan erikoissairaanhoidossa. Lihavuuspoliklinikalla toteutuu myös kirurgisen hoidon arviointi, suunnittelu ja seuranta.
Syömishäiriöpoliklinikalla toteutuu lääkärin ja ravitsemusterapeutin arvio- ja seurantakäynnit yksilöllisen suunnitelman mukaan. Yhteistyötä tehdään psykiatrian poliklinikoiden ja osastojen kanssa.
Toimi näin
Tarvitset lääkärin lähetteen voidaksesi tulla kiireettömään erikoissairaanhoitoon sekä laboratorio-, kuvantamis- tai muuhun tutkimukseen. Voit valita hoitopaikkasi yhdessä hoitavan lääkärin kanssa.
Kun sairastut, hakeudu omaan terveyskeskukseesi, työterveysasemallesi tai yksityislääkärille. Lääkäri kirjoittaa sinulle lähetteen sairaalaan tutkimuksiin tai hoitoon, jos sairauden hoito sitä edellyttää.
Äkillisissä sairaustapauksissa voit tulla päivystykseemme ilman lähetettä. Soita ympärivuorokautiseen neuvontanumeroon 116117 aina ennen kuin tulet päivystykseen.
Kenelle ja millä ehdoin
Hoitoon pääsemiseksi tarvitset lääkärin lähetteen.
Maksullisuuden tiedot
Palvelusta riippuen poliklinikkamaksu tai hoitopäivämaksu.
Paikkakuntavalinta
Valitse paikkakunta ja saat näkyviin yhteystiedot, sähköiset palvelut ja muut palveluun liittyvät tiedot.
Valitse paikkakunta
Kaikki
Iisalmi
Joroinen
Kaavi
Keitele
Kiuruvesi
Kuopio
Lapinlahti
Leppävirta
Pielavesi
Rautalampi
Rautavaara
Siilinjärvi
Sonkajärvi
Suonenjoki
Tervo
Tuusniemi
Varkaus
Vesanto
Vieremä
Valittuna: Kaikki
Diabetestalo
Diabetestalo on terveydenhuollon ammattilaisten kehittämä verkkopalvelu. Diabetestalosta saat tietoa esimerkiksi seuraavista teemoista:
diabetes sairautena ja diabeteksen eri tyypit
diabeteksen hoidon perusperiaatteet
diabeteksen lisäsairaudet ja niiden hoito ja ehkäisy
diabetes ja arki
diabeteksen omahoito.
Diabetestalossa on myös ohjausvideoita, joiden avulla voit kerrata esimerkiksi insuliinin pistämistä, verensokerinmittausten tekemistä ja verensokeriseurantaa. Videoilta saat apua myös hiilihydraattilähteiden tunnistamiseen ja hiilihydraattimäärien arviointiin.
Diabetestalo on osa Terveyskylää. Terveyskylän talot tarjoavat luotettavaa, turvallista ja näyttöön perustuvaa terveys- ja hyvinvointitietoa. Terveyskylän sisältöjä tuottavat sosiaali- ja terveydenhuollon asiantuntijat yhdessä Terveyskylän käyttäjien kanssa.
OmaKYS on sähköinen asiointitapa potilaan ja KYSin välillä. OmaKYSissä näet muun muassa omat ajanvarauksesi ja voit täyttää sähköisiä kyselyitä. Palvelun käyttö on maksutonta. OmaKYSissä ei näy potilaskertomustekstejä.
OmaKYSissä voit
tarkastella tulevia ja lähimenneisyydessä olleita ajanvaraustietojasi KYSiin
täyttää hoitoon liittyviä kyselyjä
antaa biopankkisuostumuksen
siirtyä Omavointi-, Omakanta- ja Terveyskylä-palveluihin.
OmaKYSiin kirjaudutaan Suomi.fi-tunnistuspalvelun kautta. Kirjautumiseen tarvitset henkilökohtaiset verkkopankkitunnukset, mobiilivarmenteen tai varmennekortin.
Huoltajat voivat asioida OmaKYSissä alle 12-vuotiaan lapsen puolesta pois lukien esitietolomakkeiden täyttö. Puolesta asiointi perustuu suomi.fi valtuuksiin.
Terveyskylän talot muodostavat virtuaalisen kylän, joka tarjoaa tietoa ja tukea omasta tai läheisen hyvinvoinnista huolta pitäville. Kukin talo sisältää talon aihealueeseen liittyvää tietoa sekä itsehoitoa tukevia sisältöjä. Taloista löytyy myös erilaisia oirekyselyitä ja oirenavigaattoreita. Terveyskylän talot sisältävät myös tietoa ja työkaluja keskusteluun, ohjaukseen ja tiedonvaihtoon, joita ammattilaiset voivat käyttää työssään potilaiden kanssa.
Sosiaali- ja terveyspalvelut ovat saatavilla sujuvasti yhdestä paikasta. Aalto on savuton ja esteetön hyvinvointikeskus. Tiloissa on pääopasteet pistekirjoituksella ja talossa on induktiosilmukoita.
Palvelut
1. kerros
Aulapalvelu ja itseilmoittautumispiste, asiakas- ja palveluohjaus, kuvantamisen palvelut (röntgen), laboratoriopalvelut, päivystys, apuvälinepalvelut, kotihoito, kotisairaala, Järviseudun työterveys, kappeli, kokoustilat ja omahoitopiste. Omahoitopisteellä on mahdollista käydä omatoimisesti mittaamassa verenpaine sekä saada tietoa ja neuvontaa sekä vertaistukea järjestöpäivinä keskiviikkoisin.
Lapsiperheiden palvelut: neuvolat, puhe- ja toimintaterapia, perheneuvonta, erikoislääkäripoliklinikat (lastentautien-, naistentautien- ja äitiyspoliklinikka)
Sosiaalityön palvelut: aikuissosiaalityö, lapsiperheiden sosiaalityö, lastensuojelu, vammaispalvelut, päihde- ja mielenterveyspalvelut
Hallinto
Osoite
Savontie
55
78300
VARKAUS
Palveluajat
Pääoven aukioloajat:
Maanantai - Perjantai06:30 - 20:00
Lauantai07:30 - 19:00
Sunnuntai08:00 - 19:00
Akuuttiosaston vierailuaika
Maanantai - Sunnuntai11:00 - 19:00
Röntgen
Maanantai - Perjantai07:30 - 15:30
Kahvila-ravintola on avoinna
Maanantai - Perjantai07:00 - 14:30
Sosiaali- ja terveysalan yhdistys Omahoitopisteellä
Keskiviikko09:00 - 14:00
Kunnat
Varkaus
Kuopion yliopistollinen sairaala
Kuopion yliopistollinen sairaala tarjoaa korkeatasoista hoitoa kaikilla lääketieteen erikoisaloilla, tekee kansainvälisesti arvostettua tutkimusta ja kouluttaa tulevaisuuden huippuosaajia.
Sairaalan tärkein tehtävä on antaa potilaille parasta mahdollista hoitoa. Ennen kaikkea KYS onkin sairaala, jonka potilaat ovat mielipidetiedustelujen mukaan erittäin tyytyväisiä saamaansa hoitoon.
Sairaalan potilaaksi pääset kiireettömissä tilanteissa lääkärin lähetteellä esimerkiksi terveyskeskuksesta, työterveyshuollosta, toisesta sairaalasta tai yksityislääkäriasemalta. Tutkimuksia ja hoitoja tehdään sekä poliklinikoilla että vuodeosastoilla. Kiireellisiä päivystystilanteita varten sairaala toimii ympäri vuorokauden.
Kuopion yliopistollinen sairaala huolehtii Pohjois-Savon hyvinvointialueen asukkaiden erikoissairaanhoidosta ja lisäksi Itä-Suomen yhteistyöalueen (Etelä-Savon hyvinvointialue, Keski-Suomen hyvinvointialue, Pohjois-Karjalan hyvinvointialue) erityistason erikoissairaanhoidosta.
Terveyskylä.fi tarjoaa tietoa ja tukea kaikille, hoitoa potilaille ja työkaluja ammattilaisille. Terveyskylä on Suomen yliopistosairaaloiden kehittämä julkinen verkkopalvelu. Sisältöjä tuottavat sosiaali- ja terveydenhuollon asiantuntijat yhdessä palvelun käyttäjien kanssa.