Ehjänä eteenpäin, lastentautien palvelut

Ehjänä eteenpäin


Lapsen äkillinen sairastuminen tai loukkaantuminen vaikuttaa monin tavoin lapsen ja koko perheen elämään. Sairaalaan joutuminen herättää lapsen mielessä monenlaisia ajatuksia ja tuntemuksia. Tältä vanhemmille tarkoitetulta sivustolta saat tietoa lasten psyykkisistä reaktioista ja keinoista, joilla voit tukea lastasi sairaalassa. Sivustolta löydät myös apua sen arviointiin, tarvitseeko lapsesi ulkopuolista keskusteluapua, sekä vinkkejä omasta jaksamisestasi huolehtimiseen.

Mitä lapsesi tarvitsee jouduttuaan äkillisesti sairaalaan?

Useimmat lapset selviytyvät äkillisestä loukkaantumisesta tai sairastumisesta hyvin. Toipuminen edellyttää kivunhoitoa, fyysistä paranemista ja huomion kiinnittämistä psyykkisiin tarpeisiin.

Sinulla on tärkeä rooli lapsesi toipumisessa.

  • Tiedosta omat reaktiosi ja hae apua itsellesi, jolloin voit parhaiten auttaa myös lastasi.
  • Ensimmäinen askel lapsesi toipumisen tukemisessa on oppia tunnistamaan hänen luonnolliset reaktionsa ja tukea häntä käsittelemään kokemustaan terveellä tavalla.
  • Loukkaantumisen tai sairastumisen jälkeen sinusta voi tuntua vaikealta puhua tapahtuneesta lapsen kanssa ja tukea häntä toipumaan kokemuksestaan. Tärkeintä on auttaa lastasi ilmaisemaan itseään hänelle sopivalla hetkellä ja tavalla.
  • Ensimmäisinä loukkaantumisen tai sairastumisen jälkeisinä päivinä lähes kaikki lapset tuntevat olonsa välillä järkyttyneiksi, säikyiksi tai huolestuneiksi. Nämä stressireaktiot lievittyvät yleensä muutaman viikon kuluessa. Jos tuntemukset kestävät yli kuukauden ja haittaavat päivittäistä elämää, voi olla kysymys lasten traumaperäisestä stressistä.
  • Oireiden pitkittyessä lapsesi voi tarvita ulkopuolista keskusteluapua. Voit auttaa lastasi tunnistamalla hänen mahdolliset traumaoireensa ja ohjaamalla hänet tarvittaessa ammattiauttajan luokse.