Ajoterveyden kuntoutuspilotti ammattikuljettajille

Ajoterveyden kuntoutuspilotti ammattikuljettajille

Kuopion yliopistollisessa sairaalassa (KYS) on alkanut Euroopan sosiaalirahaston (ESR) rahoittama hanke KYS Ajopoli, jonka yhtenä tarkoituksena on kehittää ennaltaehkäisevää ajoterveyden kuntoutusta niille ammattikuljettajille, joilla on useita terveydellisiä riskitekijöitä ja he ovat vaarassa menettää ajoterveytensä, ajolupansa ja lopulta ammattinsa.

Rekrytoimme työterveyksien (Mehiläinen, Terveystalo, Aava, Pihlajalinna, Kuopion työterveys, Järviseudun Työterveys ja Kallaveden Työterveys) kautta ammattikuljettajia mukaan ajokuntoutuspilottiin. Osallistuminen on maksutonta kuntoutujalle ja työnantajalle. Pilottiin rekrytoidaan kuljettajia elokuun ja lokakuun välisenä aikana. Pilotti alkaa joulukuussa 2021 ja kestää vuoden 2022 loppuun. Tapaamiset ovat yksilö- ja ryhmäohjausta, yhteensä noin 10 – 12 kertaa. Etä/digi –ohjaus on mahdollista joillakin kerroilla.

  • Aloitushaastattelu ja yksilöllinen kuntoutustarpeen kartoitus (KYS Ajopoli)
  • Ravitsemusosuus pienryhmäohjauksena: Itä-Suomen yliopiston ravitsemustieteen laitoksella
  • Liikuntaosuus: kestävyyskunto-, lihaskunto-, liikkuvuus- ja kehonkoostumustestit Kuopion Liikuntalääketieteen tutkimuslaitos (KuLTu)
  • Uni-osuus: unipäiväkirja ja yöpolygrafia (KYS kliininen fysiologia)
  • Seurantakäynnit (KYS Ajopoli ja KuLTu)
  • Loppukäynti ja kuntoutuksen tulosten yhteenveto (KYS Ajopoli)
  • Terveydelliset riskitekijöitä ylipainoa, metabolinen oireyhtymä, diabetes, uni-ongelmia, epäily uniapneasta, vähäinen motivaatio liikuntaan, huono fyysinen kunto, tuki- ja liikuntaelinten vaivoja, sairastelu/sairauslomat ym.
  • Sinulla on motivaatiota muuttaa jotain em. osa-aluetta elämässäsi – jo pienilläkin muutoksilla on merkitystä!
  • Mahdollisuus sitoutua vuoden kestävään avokuntoutusjaksoon.

Ennaltaehkäisevän ajokuntoutuksen tavoitteena on pyrkiä pienillä muutoksilla parantamaan kuljettajan terveyttä ja työhyvinvointia.

Jos kiinnostuit, ole yhteydessä omaan esimieheesi ja työterveyshoitajaasi!

Lisätietoja kuntoutuksen sisällöstä voi kysyä:
kuntoutujien tukihenkilönä toimivalta KYS Ajopolin kuntoutusohjaaja Sirpa Konoselta p. 044 717 6665 (ma-pe) tai lähettämällä sähköpostia etunimi.sukunimi@pshyvinvointialue.fi